Ardei Umpluti
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Nu-i cea mai grozava idee pentru o vara caniculara (ce-mi place), insa e musai de facut macar odata, in plin sezon. La noi sezonul e 'in plin' tot anul :) doar ca uneori e canadian, alteori mexican, ori american samd :))
Pentru mine mancarea acesta are gust si miros de vara.
Cantitatile le voi aproxima pt ca n-am cantarit ingredientele niciodata.
La 1 kg de carne de vita, se adauga 200-250g orez spalat si scurs de apa, 2 cepe tocate marunt, 3 linguri de sos de rosii ori de ardei rosii, sare si piper si facultativ patrunjel verde tocat. Toate acestea se amesteca bine. Daca orezul nu se zareste in amestec, inseamna ca nu este suficient si ar mai trebui adaugat, pana se remarca, fara eforturi :)
Ardeii se curata de seminte si daca vreti, atunci cand incepeti curatarea lor, taiati frumos un capac cu tot cu codita si pastrati-l intreg, pt a acoperi fiecare ardei de care s-a desprins.
Cand sunt toti curatati, se umplu cu compozitia de mai sus, dar nu varfuit si cu putin spatiu liber lasat in ardei si asta pt a lasa loc orezului sa se umfle frumos.
Am o cratita cu capac care merge la cuptor, am aliniat frumos ardeii umpluti, le-am returnat caciulitele, am umplut pe 2 sferturi cu apa si 200-250 sos de rosii, ori cateva linguri de bulion de rosii si sau ardei, am pus capacul cratitei si-am dat a cuptor pt vreo 40-50 de minute la 400F.
Teoretic, sosul ar trebui sa se ingroase in ultimele 15 minute de stat la cuptor si anume adaugand o lingura doua de amidon ori faina in sos (faina se amesteca cu lichid- sos de rosii, sarat si piperat de data asta- adaugat incetinel pt a evita formarea cocoloaselor de faina) dar eu am dat doar capacul la o parte pt ultimele 15 minute. Ardeii se pot rumeni ca-n foto daca pt ultimele 2-3 minute cuptorul e dat pe grill. Cand orezul e fiert, se potriveste sosul de sare si piper, se adauga patrunjel proaspat tocat si putem, oficial, declara mancarea terminata. :)
Se serveste cu smantana.