Ardei Copti Cu Tocana De Rosii: Versiunea 2.0
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Candva publicasem o reteta a tocanei de rosii cu ardei copti – cea traditionala pe care o cunosc de la bunica, transmisa copiilor ei, apoi mie. Intr-un exces de zel, Povestelnicul a readaptat-o, respectiv o imparte si cu voi.
Excesul de zel s-a manifestat prin:
1 kg ardei dulci
1 kg rosii
2 cepe uscate medii
1/2 legatura busuioc proaspat (am folosit si verde, si rosu)
1/4 legatura de frunze proaspete de coriandru
1/2 capatane de usturoi
3 felii de ardei iute
8 cozi de ceapa verde
2 oua
piper mozaic
sare
Gurmanzii sofisticati (optional), pot prepara un amestec modest de condimente macinate in mojar: un mugur de cuisoare, o boaba de ienibahar, un varf de lingurita de chimen, un varf de curcuma praf.
Excesul de fotografii cu aceleasi componente ale excesului de zel nu este decat o panica temporara de indecizie, datorita obiectivului sovietic Helios-44M ajustat la DSRL Canon, cu care au fost facute pozele (cu exceptia ultimelor doua, cu obiectivul respectiv sunt facute).
Iar ca cel flamand sa nu-si terorizeze receptorii, cu ochii tinta la tocana gata si cu gandul la la ardeii necopti, chiperii trebuie pusi la copt cam de la inceputul procesului. Povestelnicul i-a pus pe tava, in rola incinsa la 180 grade si i-a lasat in pace pana se gatesc (fac o pielita neagra ce se decojeste foarte usor – chestie, de fapt cunoscuta, ca nu traim in Tuvalu, pe atolul Funafuti).
Iaca dupa asta se poate incepe cu tocana. Povestelnicul, de obicei isi prepara toate ingredientele de la bun la inceput (spalat, curatat, tocat – daca trebuie), pentru ca apoi sa le aiba la indemana fara a pierde timp suplimentar pentru aceste sarcini.
Busuiocului i se face harakiri (sau sepukku – pentru cei neinitiati).
Ardeiul se taie felii. Nu faceti greseala Povestelnicului: taiati ardeiul intr-o singura felie, dar groasa cat trei, ca sa nu pescutiti pe urma prin tocana trei felii mici in loc de una mare. Ardeiul are scop de a iuti doar putin tocana, si trebuie scos la momentul potrivit (pentru asta trebuie sa mai si gustati permanent).
Usturoiul l-am tocat marunt, cu cutitul – prefer anume aceasta metoda tocatorului mecanic.
Ceapa incheie procesul de pregatire si deschide primul act al operei propriu zise: deci se taie cuburi, se se baga la tigaie, in uleiul incins (am folosit ulei de floarea soarelui, nerafinat, cu o aroma deosebita, adus direct de la moara, de tata).
Rosiile se dau prin blender la viteza redusa (nu avem nevoie de suc de rosii, ci de rosii tocate). Povestelnicul a procedat astfel pentru ca-l cam presa timpul, cei ce iubesc migala le pot toca marunt cu cutitul. Daca vreti, le puteti si decoji – eu am preferat sa nu le decojesc, pentru ca textura tocanei din copilarie avea intotdeauna zdrente de coaja de rosii. (Paharul din coltul stang nu este o componenta a retetei – este o parte indispensabila a unui proces de creatie).
Cand ceapa se rumeneste, se pun rosiile tocate.
Se amesteca bine continutul din tigaie si le lasa la foc mediu. Cand sosul incepe a fierbe, se condimenteaza moderat cu sare si piper (da, moderat pentru ca o condimentare repetata va urma; prima pentru gust, a doua pentru o aroma mai evidentiata).
Sosul se lasa la foc mediu sa mai piarda din apa. Cam la 15 minute de stat pe foc mediu, am bagat usturoiul tocat, feliile de ardei iute, si amestecul de condimente, sare si piper negru proaspat macinat.
Inca peste 5 minute se pune verdeata tocata marunt, se da focul la minim, si se amesteca pentru omogenizare.
Imediat se pun si zdrentele de ou (cu o furculita se disperseaza ouale deja batute bine pe toata suprafata tigaii, amestecand continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor de ou).
Ardeii in acest moment ar trebui sa fie copti si curatati de pielita.
Povestelnicul avea in frigider un calcai de mamaliga rece. Ei, acesta a fost feliat, feliile au fost trecute prin ou batutut cu sare si piper dupa care au fost prajite pana s-au aurit. Branza nu avea cum sa lipseasca. Feliile de ardei iute au fost si ele puse – pacat sa se piarda asa bunatate.
Cam asta a fost. Pe curand, pana la versiunea 3.0. Voi sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!