Ardei Copti Cu Branza Si Pesto
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Preparatul acesta este potrivit ca gustare, sau cina lejera. Este o reteta de vara, care se serveste rece, si foloseste ingrediente tipice unei diete mediteraneene: pesto, ulei de masline, busuioc, branzeturi, legume, usturoi.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 de minute
Ingrediente:
2 ardei grasi maricei
2 catei de usturoi, decojiti si feliati subtire
2 linguri de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de sos pesto
2 linguri de busuioc proaspat, tocat marunt
120 g crema de branza “Ceva Fin cremos” de la Delaco
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C (gradatia mediu). Se spala bine ardeii si se taie in jumatate, pe orizontala, prin codita. Se scoat apoi cu grija cotoarele, semintele si vinisoarele.
Se captuseste o tava cu hartie pergament si se unge cu putin ulei de masline. Se asaza in tava jumatatile de ardei, cu concatitatea in sus. Se presara cu feliutele de usturoi si se stropesc cu restul de ulei de masline. Se acopera cu folie de aluminiu si se transfera in cuptorul incins. Se coc ardeii 30 de minute, dupa care se indeparteaza folia metalica si se continua alte 10 minute, sau pana ce sunt fragezi si aurii. Ii mai puteti lasa 2-3 minute, pana se rumenesc dupa cum poftiti dvs.
Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei. Dupa aceea, se transfera in frigider si se racesc complet.
Intre timp se prepara umplutura. Se amesteca crema de branza cu sos pesto, piper si busuioc tocat. Daca este prea groasa, adaugati putin ulei de masline suplimentar, pana atinge consistenta care va place. Transferati crema in frigider pana ce ardeii sunt reci.
Se umplu ardeii cu crema de branza si se servesc reci, presarati cu fulgi de ardei iute, eventual stropiti cu putin ulei de masline si ornati cu frunze proaspete de busuioc.
Nota:
Nu am preparat ardei copti in traditionalul si inconfundabilul stil romanesc, direct pe flacara, caci am avut nevoie de jumatati de ardei intregi, daca se poate chiar cu codita. Din acelasi motiv, al integritatii, nu i-am curatat de coaja; aceasta se simte foarte putin atunci cand se mesteca, deci, din punctul meu de vedere, deloc suparator.
Daca aveti mare rabdare si multa indemanare, sau daca nu va pasa chiar atat de mult de intergitatea ardeilor (eu aveam de facut niste fotografii, asa ca mi-a pasat), puteti curata jumatatile de coaja dupa ce sunt coapte. Pentru orice eventualitate, alegeti niste ardei cat mai carnosi.
Daca folositi ardei grasi de mici dimensiuni, preparati-i altfel. In loc sa-i taiati in jumatate pe orizontala, lasati-i intregi si coaceti-i exact asa cum sunt. lasati-i sa se raceasca si decupati-le apoi, cu mare grija, “capacul” cu codita, dupa care scoateti-le cotorul. Umpleti-i apoi cu crema de branza.
Se obtine un efect cromatic mai bun daca folositi ardei de diferite culori: rosu, galben sau portocaliu, verde vibrant.
Puteti colora si crema de branza:
- verde: prin adaus de pesto si verdeturi tocate
- roz: prin adaus de boia dulce
- galbena: prin adaus de curcuma
- rosie: prin adaus de piure de sfecla rosie