Apple Pie
Sursa Apple Pie
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu mai facusem de mult timp apple pie, si nu stiu cum, dar aseara mi-a venit un chef teribil. Am adormit cu gandul ca dimineata voi face aluatul imediat ce ma trezesc. Exact asa s-a intamplat, si imbinand reteta mea cu sfaturile super utile pe care le-am gasit pe joyofbaking ,a iesit cea mai minunata apple pie pe care am mancat-o vreodata ! Am caramelat sucul pe care l-au lasat merele, ceea ce a dat o textura si o aroma innebunitoare umpluturii. Cat despre aluat, (the best part!) este crocant, sfaramicios si dulce exact cat trebuie. Este una din retetele pe care le recomand insistent ! Sa va ramana in minte, si cand veti avea chef de cea mai buna placinta cu mere din lume, sa o incercati pe aceasta. Va promit cu mana pe inima ca veti tremura de placere mancand-o! : ) Dar gata cu vorbele, vrem fapte !
Ingrediente pentru aluat:
400 g faina
240 g unt
3 linguri rase zahar
1 lingurita sare
100 ml apa foarte rece
Ingrediente pentru umplutura:
1 kg mere
1-2 linguri zeama de lamaie
100 g zahar
1 lingurita scortisoara
1 lingurita unt
2 linguri amidon
Mod de preparare:
Cantitatile sunt pentru o forma de placinta cu diametrul de 22 cm.
Punem intr-un food processor faina, zaharul si sarea amestecate bine, apoi untul rece taiat cubulete si pus la congelator timp de 5 minute (fiindca se incalzeste la taiat). Procesam scurt de cateva ori pana capata consistenta nisipului.
Turnam cate putin din apa foarte rece, pe care am tinut-o in prealabil in congelator. Cand aluatul devine lipicios, inseamna ca e gata. E posibil sa nu fie nevoie de toata apa, depinde mult de faina. Mie mi-a intrat mai putina apa,de aceea nu o puneti pe toata deodata. Cand compozitia e usor lipicioasa, o rasturnam pe blatul de lucru usor infainat si formam o bila. Fara sa o atingem prea mult, o impartim in 2 si aplatizam usor. Le invelim in folie de plastic si le dam la frigider timp de cca 45 min- 1 h. Eu uneori las si de pe-o zi pe alta, e de-ajuns ca inainte de a folosi aluatul sa il lasam cateva minute la temperatura camerei si se intinde usor.
Il putem face si la mana,bineinteles, doar ca trebuie sa fim foarte rapizi si sa nu atingem prea mult aluatul, caldura mainilor ca topi imediat untul, si aluatul nu va mai fi atat de crocant si sfaramicios, ci tare. Aici am explicat detaliat procedeul fara roboti: Tarta cu crema de cafea .
Scoatem o bucata de aluat din frigider si intindem o foaie de cca 30 cm (calculand bordurile), avand grija intai sa pudram cu faina blatul de lucru si sucitorul. Eliminam faina in exces, in cazul in care a ramas, si asezam foaia in forma de placinta pe care o acoperim cu folie de plastic si o dam din nou la frigider.
Intindem si cea de-a doua bucata de aluat tot de 30 cm si o punem pe un platou,ruland-o pe sucitor, pentru a nu o rupe ridicand-o. Acoperim cu folie de plastic si dam si foaia aceasta la frigider.
Curatam merele de coaja, le taiem in doua, le curatam in mijloc, dupa care le taiem felii de cca jumatate de cm grosime. Le stropim cu 1-2 linguri de zeama de lamaie, punem zaharul (eu jumatate l-am pus brun) si scortisoara. Amestecam bine cu mainile si lasam merele sa piarda sucul, timp de 1-2 ore. Dupa 2 ore, scurgem bine tot sucul lasat, cca 100-120 ml si il punem la fiert cu 1 lingurita de unt, pana se ingroasa, aproape de caramelizare. Eu l-am pus in microunde la puterea maxima timp de 7 min.
Presaram 2 linguri de amidon peste mere si le amestecam, dupa care turnam si zeama aproape caramelizata. Scoatem forma de la frigider si rasturnam merele, le presam usor cu mainile, si acoperim cu a doua foaie, scoasa din frigider cu cateva minute inainte, pentru a recapata elasticitatea. Foaia de sus o impingem in interior, sub cea de jos, sigiland astfel placinta. Pozele o vor explica mai bine decat mine. Cu un cutit facem 8 taieturi,dupa care ne ocupam de marginile placintei. Le putem presa cu o furculita sau cum am facut eu, dar nu sunt in stare sa explic. : ) Am sprijinit pe margine degetul aratator si cel mijlociu al mainii stagi, iar cu aratatorul mainii drepte am impins usor. Acoperim, si dam la frigider din nou pana se incinge cuptorul la 200-220 °C.
Pentru a nu arde marginile placintei, taiem un cerc putin mai mare decat forma. Il impaturim intai in doua, apoi in patru si il taiem. Va ramane un cerc pe care il vom pune peste bordurile placintei. Puteti proceda asa cu toate tartele. Dam la cuptor timp de 40-45 minute. Dupa primele 25 de minute scoatem folia de aluminiu si lasam inca 15-20 min, sa se rumeneasca uniform.Se raceste destul de greu, de aceea e mai bine sa o lasam cateva ore inainte de a o taia. Daca rezistati bineinteles. Este cea mai buna placinta cu mere pe care am mancat-o vreodata !!
S-aveti pofta !