Apple Pie Sau Placinta Cu Mere
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
Apple pie: o ador! Mai multe nu stiu a va spune, serios! Decat asa: aluat pufos si tandru + mere dulci-acrisoare cu pafum de scortisoara = melancolie de sfarsit de iarna. Sa vina primavara, zic!
Asadar ingrediente pentru o tava de 26 cm diametru
pentru aluat:
- 300 gr faina
- 200 gr unt
- 1/2 lingurita sare
- 3 linguri zahar tos
- 3 linguri lapte rece
pentru umplutura:
- 10 mere
- 200-250 gr zahar
- 2 lingurite scortisoara
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 1 galbenus pentru uns
Amestecam ingredientele solide, faina, sare, zahar, dupa care adaugam untul rece taiat bucati si framantam. Cand aluatul e sfarimicios adaugam treptat cate o lingura de lapte rece si framantam pana ce compozitia se transforma intr-un aluat, intr-o bila de aluat. Invelim bila de aluat in folie alimentara si o lasam la rece cel putin o ora sau chiar si peste noapte.
Pentru umplutura vom incepe prin a curata merele si a le scoate samburii. Apoi le taiem in felii potrivite, nici foarte groase, dar nici foarte subtiri. Le punem intr-un bol si le vom stropi cu zeama de la o jumatate de lamaie. Adaugam zaharul si scortisoara si amestecam. Aromele se vor combina, merele vor lasa putina zeama, in timp ce noi vom intinde aluatul de placinta.
Incingem cuptorul la 150 grade si ungem cu unt o tava rotunda de tarta de 26 cm.
Scoatem aluatul de la rece si pe masa infainata incepem a intinde foaie cam de 0.5 cm. Intindem foaia in tava rotunda. Taiem partile de aluat care se rasfrang pe margini. Din acesta vom intinde iarasi foaie sau vom face un grilaj cu care vom acoperi placinta.
Peste foaia de aluat punem umplutura, nivelam frumos si punem foaie deasupra pe care o vom cresta pe mijloc pentru a iesi aburii in timpul coacerii. Eu am optat pentru un grilaj deasupra pe care l-am facut foarte usor. Din resturile de aluat am framantat putin, am intins foaie si am taiat suvite drepte de 1cm latime, cu ajutorul unei rotite de taiat pizza. Rotita aia e fabuloasa si taie perfect, love it! Apoi am procedat dupa metoda descrisa in cartea Tehnici culinare si ustensile de bucatarie: "Incepand de la 2.5 cm distanta de marginea placintei asezati 4-6 fasii, la distanta de 2.5 cm unele fata de altele peste umplutura. La fiecare doua fasii, indoiti una. Asezati o fasie la un unghi ascutit peste fasiile neindoite, apoi aduceti inapoi fasiile indoite. Indoiti ultimele 3 fasii, asezati o alta fasie de aluat la o distanta de 2.5 cm fata de rpima, apoi aduceti inapoi fasiile indoite. Repetati pentru a completa gratarul." Altfel spus fasiile trebuie trecute unele peste altele dupa regula una da si una nu, sau la ca tricotat un ochi pe fata, un ochi pe dos :))
Ungeti placinta cu un galbenus de ou si dati la cuptor cam 50-60 minute la foc mic, pana se coace. taoati si savurati!
Pofta buna!