contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Apple Galette

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Să încheiem această săptămână cu stil.
Pentru cei care rămân acasă de 1 mai : Îmi pare rău, acuma sincer , îmi pare rău !!!
Iar pentru cei care vor înfrunta pericolul unui weekend prelungit la munte sau poate la mare am un singur cuvânt de spus, ei bine îs mai multe dar ideea contează: mâncare bună ,multă și distracție și iar mâncare...
Așa că să încingem grătarele !!! 
Valea Mureșului venim !!!!

În cazul în care vă roade curiozitatea să știți unde ne destrăbălăm de 1 mai, aruncați un ochi
 aici și aici și aici !!!

Să vă scriu repede cum am făcut minunea, deoarece mă așteaptă împachetatul și pregătirile finale.

        185 gr.  făină
        1 lingură de zahăr tos
        1/4 linguriță de sare
        110 gr.  plus 2 linguri de unt
        1 gălbenuș de ou mare, ușor bătut
        1/2 cană nuci, alune și migdale ( prăjite )
        un pumn cranberries
        mere, multe și bune ( se au în vedere ultimele mere bio din pivniță, din alea puse pe iarnă )
        100 gr. zahăr brun
        1/4 linguriță nucșoară
  1/2 linguriță scorțișoară
        1 ou mare, bătut și amestecat cu o lingură de lapte

Înainte de toate prăjirea nucilor .
Se poate face în mai multe feluri, eu am ales însă varianta simplă - în tigaie. Într-o tigaie cu fundul gros am împrăștiat toate nucile, alunele și migdalele într-un singur strat. Un foc puternic și o mișcare continuă a tigăi va face ca în 5 minute nucile dvs. să se parfumeze și să se rumenească frumos.
Nu plecați de lângă tigaie, 30 de secunde pot fi fatale - veți obține o tigaie plină de nuci arse și amare.
sau
Le puteți prăji în cuptor, împrăștiate într-o tava de copt la 180 grade, vreo 6 - 8 minute . 
După ce s-au prăjit, se lasă să se răcească. Suflați de câteva ori deasupra lor pentru a scăpa de coji și tăiați-le grosolan. Mie îmi place să simt nuca, atunci când mănânc ceva cu nucă.


Bun ... să mergem mai departe.
 Într-un bol mare, amestecați făina, zahărul tos şi sarea. Tăiați untul în bucăţi şi adăugați-l peste amestecul de făină, frământând cu degetele până când începe să se lege. Se adaugă gălbenușul şi 3 până la 4 linguri de apă rece. Se frământă după fiecare lingură de apă până când amestecul se lipsește ca o minge. Dați-i aluatului o formă de disc plat, înveliți-l în folie de plastic, şi la rece cu el până se întărește. Nu mai mult de 1 oră.


Ultima fază a pregătirii sunt merele.  Mere se curăță de coajă şi miez, și se taie fiecare în opt felii.


Într-o tigaie, la foc mediu, se topesc cele 2 linguri de unt. Când începe să facă spume, se adaugă merele şi se amestecă până când încep să se înmoaie și să devină maro la margini, între 10 și 12 de minute. Se presară zahărul brun, nucșoara și scorțișoara peste fructe şi se amestecă până când lichidul lăsat devine siropos şi face bule, aproximativ 5 minute. Acuma adăugăm nucile și cranberries. Dați la o parte de pe foc.
 

 Montajul.
Scoateți aluatul de la frigider și așezați-l pe o suprafață presărată cu făină. Cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie, nu foarte subțire și pe cât posibil rotundă. Transferați aluatul rotund pe foaia de copt cu mare grijă, să nu se rupă.
 Se toarnă amestecul de mere în centru aluatului, lăsând pe margine cam 2 cm neacoperit.


Marginile se pliază ușor peste mere, se fac pliuri, lăsând o deschidere de aproximativ 4 cm în centru. Peste tot aluatul se pensulează oul bătut cu lapte. Se presară zahăr brun și puțină scorțișoară.


Dați la cuptor, preîncălzit 180 grade C, până aluatul devine auriu, vreo 35-40 min.
Se transferă pe o farfurie mare îndepărtând cu grijă hârtia de copt. Se servește caldă sau la temperatura camerei cu înghețată de vanilie lângă.

 Poftă bună !!!


Mulţumesc pentru vizită !!!!