contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Apa Vie De La "nutripedia"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

"Iară fata împăratului Roș îl stropește cu apă vie, și atunci Harap-Alb îndată învie." 

-Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

 Poate va intrebati ce m-a apucat sa-mi incep ziua cu un citat dintr-o poveste. Ideea mi-a venit de la invitata mea de astazi, Daniela. Ea ingrijeste cu multa dragoste de un blog mai special, dedicat nutritiei,  sugestiv numit "Nutripedia". De ce e acest blog diferit de celelalte? Pentru ca incearca explicarea principiilor de nutritie pe baze stiintifice, nu dupa ureche. Gasesti acolo informatii despre igiena alimentara, nutrientii esentiali, remedii naturiste, dar si retete numai bune ca sa mananci bine si sanatos.

Dar, sa revenim la povestea noastra. Daniela a venit azi la masa nu cu o reteta, ci cu 5! Si nu cu retete de mancare, ci cu retete de apa aromatizata. O idee absolut minunata pentru copii, mai ales pentru cei mofturosi la fructe si legume. Cititi-le si o sa-mi dati dreptate: adevarata apa vie!



Ei bine,cand am primit invitatia de la Brindusa, careia ii multumesc acum si public,m-am gandit ca e musai sa scriu o reteta despre ceva care sa fie in ton cuNutripedia mea. Ce-ar fi sa scriu, mi-am spus, reteta cu cele mai putinecalorii care apare pe acest site? Zis si facut. Astfel, azi va prezint 5retete, nu una, de apa aromatizata. Sper sa va placa!


Apaaromatizata 

Este ometoda ingenioasa si originala de a bea apa.  Este usor de facut, folosesti numaiingrediente naturale (fructe, legume, plante aromatizante si, bineinteles,apa-plata sau minerala, dupa preferinte). In plus, organismul ti se va hidratamult mai bine decat atunci cand bei apa plata simpla, datorita mineralelor sivitaminelor din ingredientele folosite. De gust, nici nu mai vorbesc. Sapurcedem, asadar: 

    
 1. Apaaromatizata cu gust de citrice si castravete


Ingrediente:
·        Aproximativ 500mL de apa plata;
·        1 lamaie taiata in patru
·        1 portocala taiata in patru
·        1 lime (optional) taiat in patru
·        1-2 castraveti taiati in feliute ca pentru salata

Modul depreparare:
Se puntoate ingredientele taiate, cu tot cu coaja intr-o carafa de sticla, peste carese toarna apa. Se lasa la rece pentru cateva ore pentru a se patrunde aromele.Chiar daca aparent castravetele nu-si gaseste locul aici, el da o notarevigoranta  amestecului.
  Inaintede servire, poti stoarce sucul fructelor  in carafa. Daca vrei, adauga si cateva cuburi de gheata in pahare, mod deservire foarte potrivit pentru zilele de vara.


2. Apaaromatizata cu castarvete, menta si rozmarin


Ingrediente:
·        Aproximativ 500mL apa plata
·        2 lamai taiate in felii rotunde subtiri
·        1-2 castraveti taiati in feliute subtiri
·        2-3 ramurele de rozmarin proaspat
·        2-3 crengute de menta proaspata (sau congelata);poti incerca si cu 1-2 pliculete de ceai de menta, din care faci o infuzieconcentratata (sa zicem in vreo 50mL de apa). 

Modul depreparare:
Mai intaizdrobesti usor menta si rozmarinul intr-un mojar de bucatarie, dupa care tornicontinutul intr-o carafa de sticla. Speli cu putina apa mojarul si torni in carafa.Adaugi lamaile si castravetii feliati (cu tot cu coaja) si lasi amestecul infrigider pentru cateva ore, pentru macerare. Daca nu ai menta proaspata sifolosesti ceai, pur si simplu torni infuzia stercurata peste amestec.
 Strecoara inainte de servire.


3. Apamentolata

Ingrediente:
·        2 lamai
·        500mL de apa plata
·        Menta proaspata (o mana)

Modul depreparare:
Menta sezdrobeste usor intr-un mojar de bucatarie dupa care se pune intr-un recipientde sticla in care facem amestecul.Se pastreaza vreo cateva frunzulite  pentru a fi puse in pahare inainte deservire.
Se adaugaapoi lamaia taiata in felii subtiri si apa. Se lasa la rece 1-8 ore. Inainte deservire se strecoara- daca vrei poti stoarce lamaia, iar sucul rezultat seadauga la amestec. In fiecare pahar se mai pune o frunza de menta proaspata si,eventual, 1 cub de gheata.
Inacelasi mod se poate prepara si apa cu aroma de busuioc.


4.      Apa cuaroma de fructe



Ingrediente:
·        1 mar verde
·        1 para
·        1 lamaie
·        O mana de capsuni sau fragi (congelate inperioada asta a anului)
·        O mana de menta proaspata
·        Aproximativ 500mL de apa

Modul depreparare:
Zdrobesteusor cu mainile menta, prin frecare si adaug-o in recipientul de sticla in carefaci amestecul. Taie fructele in bucati mici, in 4 sau in 8, dupa marimeafructelor si adauga-le si pe ele peste menta. Toarna apa si lasa la rece 1-2ore pentru patrunderea aromelor.
Apaaromatizata cu gust de fructe este o modalitate buna de a „pacali” copiii carenu prea mananca fructe. Bineinteles ca nu este acelasi lucru ca si cand aimanca o mana de capsuni, dar tot e bine si asa, cu apa. Ceva vitamine siminerale tot ajung in organism.


5.      Apa cuaroma de pepene galben si scortisoara

Ingrediente:
·        500 mL de apa plata
·        2-3 felii de pepene galben mai zemos
·        1 betisor de scortisoara intreg+  ¼ lingurita de scortisoara macinata
Modul depreparare:

Pepenelegalben se taie in felii cat mai subtiri si se pune in carafa de sticla. Seadauga betisorul de scortisoara impreuna cu jumatate din cantitatea descortisoara macinata. Peste se toarna apa si se lasa la rece cateva ore.
Inaintede servire se strecoara amestecul si se mai adauga daca este cazul un praf descortisoara in fiecare pahar.


In loc deconcluzii sau de post scriptum: cred ca e oarecum redundant sa iti mai spun caretetele pot fi „infuzate” cu creativitatea si personalitatea ta. Dacadescoperi o altfel de reteta, as fi foarte bucuroasa sa o aflu si eu, fie aici,fie pe site-ul meu de nutritie.




Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la [email protected]

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses