Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aceasta este o reteta conceputa de gaby de la gabriela's blog ,pentru concursul organizat de ea impreuna cu Bilancia, si dotat cu premii constand in rasnite de piper si sare Peugeot. Mai multe amanunte aflati vizitandu-i blogul. Reteta originala este cu muschi de vitel,dar cum vaca mea n-a facut vitel anul asta ,am folosit in loc, antricot de manzat,care tot un muschi este,dar de mai sus.In rest am respectat intrutotul reteta,care este extrem de generoasa si in ingrediente si arome.Reteta originala o gasiti aici .A meritat din plin incercarea. INGREDIENTE : - 1 kg de muschi de vitel (eu am folosit antricot ,nu muschiulet) -500 g tagliatele ptr marinarea carnii : -1 ceapa -2 catei de usturoi -1 lg (lingurita) piper macinat -1 lg praf chilli -1/2 Lg (lingura) boia dulce -2 Lg zahar -2 Lg ulei sos friptura : -1 ceapa mica tocata -2 catei de usturoi tocati -1/2 Lg boia dulce -1 lg praf chilli -1 lg praf de mustar -4 Lg sos worchester -100 ml bere -4 Lg burbon wiskey -2 Lg ulei -1 Lg otet balsamic ptr.sosul de piper verde:
- 100 ml vin alb sec
- 2 linguri de cognac
- 200 ml smatana de gatit (lichida)
- 1 lingurita mustar de Dijon, sau altmustar cu boabe
- 1 lingura boabe de piper verde din saramura, zvantate sau piper verde uscat si hidratat
- sare de mare
- piper negru proaspat macinat
MOD DE PREPARARE :
Intai se prepara marinata,amestecand toate ingredientele
-apoi se freaca bine carnea se inveleste cu o folie sau se pune intr-o punga si se tine in frigider peste noapte,la marinat.
-a doua zi se prepara sosul pentru friptura din ingredintele mentionate.amestecate si fierte timp de 10 minute.
Se scoate carnea marinata din frigider si fie se frige in cuptorul preincalzit la 150*C, ungand-o din timp in timp cu sosul,timp de 1 ora 30 minute sau daca o vreti mai patrunsa 1 ora 45 de minute.
Eu insa am facut friptura in vasul zepter:
-am incins cratita pana acul termocontrolului este aproape de intrarea in zona verde (cand nu mai poti tine degetul pe capac,ca te frige,cratita e pregatita pentru friptura).Punem friptura,capacul si tine-m vreo 2 minute,sa se inchida porii,apoi cand se desprinde usor o intoarcem pe partea cealalta si repetam figura.
-dupa care turnam sosul de friptura,punem capacul si tot la 5-10 minute stropim carnea cu sos.Dupa 15 minute o intoarcem pe partea cealata.Dupa 30 de minute verificam cu un termometru temperatura carnii (sa fie 60 *C petru o friptura in sange )sau dupa experienta ficaruia,carnea sa fie moale dar elastica.Si gata !
-
Pana se odihneste carnea,fierbem tagliatelele al dente si preparam sosul de piper verde
-Vinul si cognacul se pun intr-un vas mic si sa dau in clocot cca 10 minute,fara capac,pana lichidul se reduce la jumatate.
-se adauga smatana,se da in clocot din nou si se aduaga mustarul ,piperul verde intreg si piperul negru macinat,apoi se fierbe la foc mic pana ce se leaga sosul.
-mancam friptura aromata cu tagliatele fierte al dente si stropite cu sos de mustar verde.Eu am pus si pe friptura,ca tare mai e gustos sosul asta !