Amintiri Din Vacanta La Cheia
articol scris de Toamna07 blog Adina's kitchen & travel
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru cei ce, poate, nu cunosc zona D.N.1A, Ploiesti, Valenii de Munte, Maneciu si statiunea Cheia, vreau sa va spun ca am gasit in aceasta parte a Romaniei noastre pitoresti, o oaza de liniste, de frumusete a naturii, un loc care chiar te imbie la odihna dupa tumultul vietii cotidiene de la oras.
Primul obiectiv turistic , pe acest traseu, care merita vizitat este barajul si lacul de acumulare de la Maneciu, pe raul Teleajen.
Barajul Maneciu este situat la poalele muntilor Ciucas, in amonte de localitatea Maneciu judetul Prahova. Acesta este construit din pamant, cu ecran central de argila. Lacul de acumulare are o interesanta forma a literei V, un volum de 60 milioane metri cubi si o suprafata de192 ha.
Manastirea Suzana.
Odata plecat de la baraj,spre statiunea Cheia, calatorul trebuie sa se abata la un moment dat, spre stanga, ghidat de un indicator ,care ne arata drumul spre manastire. Linistea, splendoarea naturii si dorinta de a vedea un lacas de cult cu totul deosebit, prevestesc pelerinului bucuria vederii unui asemenea monument de spiritualitate, cultura si istorie romaneasca. La prima vedere pare o cetate fortificata cu ziduri de piatra de jur-imprejur. Inauntru curtea este plina de flori si o liniste intrerupta doar de glasul clopotelor care cheama maicutele si pelerinii la rugaciune.
Din cate stiu din timpul liceului, Liviu Rebreanu a scris aici romanul "Ion" si tot aici au fost filmate cateva secvente din filmul "Haiducii".
Am ajuns in statiunea Cheia.
Este o statiune de odihna si tratament, de importanta nationala, accesibila in toate anotimpurile, situata in sud-estul central al Romaniei, in cadrul comunei Maneciu (judetul Prahova), pe raul Teleajen, in depresiunea Teleajen, la poalele muntilor Ciucas( Carpatii Orientali ), la o altitudine de 871 m , la 61 km nord de Ploiesti.
Are un climat de depresiune intramontana, tonic si stimulant, cu un aer cu ozonificare ridicata. Statiunea se caracterizeaza prin presiune atmosferica relativ coborata si aer curat fara praf si alergeni.
Tot aici in statiunea Cheia, am vizitat muzeul " Flori de mina" in care am vazut exemplare extraordinar de frumoase de pietre semipretioase , cuarturi de tot felul si impresionantele geode ametist si citrin.
Un important punct de atractie turistica in zona statiunii Cheia este Muntele Rosu si cabana Muntele Rosu.
Situata la poalele masivului Ciucas-Zaganul, la altitudinea de 1260 m, intr-o intinsa poiana pe versantul sud-vestic al Muntelui Rosu, aceasta cabana, alaturi de cabana Ciucas, este principala baza turistica din muntii Ciucas.Muntele Rosu este numit asa din cauza unei specii de rhododendron salbatic sau bujor de munte cum mai este numit, care in perioada infloririi , prin faptul ca acopera o mare parte din suprafata muntelui, ofera un peisaj extraordinar, ca si cum muntele ar lua foc.
Vacanta a continuat pe Valea Prahovei ,Bran si alte zone dar nu am mai postat peisajele pentru ca multe dintre ele le puteti vedea in alte postari cu vacante pe acest blog.