American Muffins
Sursa American muffins
articol scris de Smart Gourmet blog fantasia-gourmet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mi-am dorit de
ceva timp sa fac muffins. Ce altceva poate fi mai bun pentru un mic dejun de
weekend decat o briosa aburinda langa o cafea aromata?
Am cautat o reteta de muffin mult timp, ca si
o tava sau forme speciale la un pret ok.
Stiam ca
particularitatea retetei este urmatoarea: lichidele se amesteca cu lichidele,
solidele cu solidele si aluatul rezulta din amestecarea celor 2 compozitii.
Amestecarea se face cu o spatula de silicon sau chiar cu o furculita, sub nicio
forma cu mixerul, asa ca mi-a luat o vreme pana am dat de o reteta cu parfum de
autenticitate.
Stiu, o sa
spuneti ca puteam sa iau reteta de pe un site american—doar era o reteta de
american muffin—dar nu inteleg masurile lor:1 cup—adica 1 ceasca: care ceasca?
Ca am in casa 4-5 feluri de cesti: cesti de cafea de la mamaie, de la mama, de
espresso, de capucino, de ceai....care ceasca mai exact? Cred ca pentru ei este
un standard si pentru ca eu nu-l stiu....raman la retetele ale caror masuri le
pot intelege.
Am spus mereu ca
bucataria este mai mult o altchimie decat chimie, dar e bine sa ai niste masuri
standardizate pentru reusita unei retete, desi la final, nu poti cuantifica
exact in grame sau mililtri
Atentie!!! Reteta este de post
Dificultate-simplu
Timp-40min
Cost-ieftin
Ingrediente
- 300g zahar(daca va doriti sa fie mai
dulci, plusati la cantitatea de zahar, in reteta asta, briosele sunt
moderat de dulci)
- 600g faina
- 400ml apa rece
- 100ml ulei de floarea soarelui
- 5 lingurite de otet balsamic
- 1 praf de copt
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- ½ lingurita de sare
- Vanilie, esenta de vanilie-depinde ce
ai prin casa- sau ceva “miroase” cum zice mamaie
- Eu am pus niste coaja de lamaie
zaharisita (initial ca decor, doar ca sa constat ca e o greseala- se ard
daca sunt la suprafata, dar in interior le parfumeaza)...asa ca poti pune
orice:nuca, migdale, coaja de portocala, de lamaie, fructe confiate,
scortisoara....
Mod de preparare
Asa cum spuneam,
particularitatea acestei retete este ca se amesteca in 2 recipiente lichidele
cu lichidele si solidele cu solidele: apa rece (care nu va fi o problema avand
in vedere vremea de afaraJ), uleiul, otetul balsamic, esenta de
vanilie se pun toate intr-un recipient.
Intr-un vas mai
mare se pune faina, zaharul, praful de copt, zaharul vanilat (daca ai folosit
zahar vanilat)
Se toarna
lichidele peste solide si se amesteca cu o furculita sau cu o spatula de
silicon. Nu-ti face grija daca pe alocuri aluatul nu este omogen! Nu-i nicio
problema, ba din potriva am putea spune, e mai bine asa!
Lasa amestecul la
frigider pentru 15-20 de min ca ma apoi sa le pui in forme.
Eu, initial nu am
lasat la frigider, aluatul pentru prima tava de briose, dar am constatat ca cea
de a doua tava a crescut mai frumos ca prima, asa ca mai bine lasati aluatul la odihnit.
Eu am gasit formele
acestea de muffin la Lidl- cu 15 lei 12 forme rozalii de silicon(super afacere,
stiuJ) -pe care le-am tapetat cu hartie de
briose- in Carrefour se poate gasi, la raionul cu pungi, plastice si alte
traznai si este f ieftin, 50 de bucati cu1,5 lei, dar se gasesc si unele mai
frumoase, cu desene, la Ikea- 65buc la aprox 5 lei)
Se umple pana la
nivelul hartiei cu aluat—aluatul de briose nu va fi ca si cel de chek, nu va
curge, va fi mai asemanator de aluatul de fursecuri, asa ca te vei folosi de
spatula+lingurita.
Se coc in
cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 20-30 de min. se scot cu mare usurinta
din forme, doar prin rasturnare, dar atentie ca frige!
La final au o crusta
crocanta si un interior fraged.
Tips
Puteti decora sau
adauga crema peste briose, dar eu le-am mancat cu putin unt si impreuna cu o
cafea, de dimineata.
Este prima oara
cand fac briose, asa ca voi mai face si de acum inainte, in diverse combinatii.