Amandina
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Nu îmi plac amandinele de la cofetărie. Crema mi se pare grețoasă. În schimb, cele făcute în casă, după această rețetă, sunt un deliciu absolut.
Ce îţi trebuie (poza 1):
Pt blat
- 6 ouă
- 200 gr de zahăr
- 30 ml apă
- 40 ml de ulei
- 8 linguri de făină
Pt. Cremă
- 3 ouă
- 150 gr de zahăr
- 2 linguri cacao
- un pachet de unt
Pt. Sirop
- 300 ml de apă
- 150 gr de zahăr
- 2 pliculețe de capucino/nes cafe
Pt. Glazură
- 160 gr de ciocolată
- 100 ml de frișcă lichidă
Plan de lucru:
- facem blatul. Separăm albușurile de gălbenușuri (poza 2)
- batem albușurile spumă și presărăm zahărul (pozele 3 și 4), iar apoi adăugăm treptat gălbenușurile bătute (poza 5) și amestecăm (poza 7).
- amestecul de făină cu cacao (poza 6) și toarnă treptat peste amestecul cu albușuri și gălbenușuri (poza 8 ) și se încorporează cu o lingură de lemn (poza 9). Se întinde compoziția într-o tavă tapetată cu foaie de copt (poza 10) și se bagă la cuptor 20-25 de minute, până se coace (poza 11).
- pregătim cremă. Punem pe baie de apă cele două ouă și zahărul (poza 12), amestecând în continuu până când se formează o cremă precum ”ciulamaua” (poza 13). Adăugăm cacaoua (poza 14) și mai ținem 2-3 minute pe foc, amestecând (poza 15). Lăsăm să se răcească
- pregătim siropul. Într-un ibric punem apa, zahărul, capucino și lăsăm să dea în clocot (cât să se dizolve zahărul), iar apoi dăm la răcit. (poza 16)
- untul, ținut în prealabil la temperatura camerei, este dezmorțit cu mixerul și turnăm peste el, treptat, crema de cacao, care trebuie să fie și ea la temperatura camerei (poza 17). Mixăm (poza 18) până obținem crema.
- blatul de prăjitură e tăiat pe jumătate. Însiropăm cu jumătate din sirop partea de jos (poza 19), întindem crema (poza 20), iar apoi adăugăm cealaltă jumătate de blat și, de asemenea, însiropăm.
- pregătim glazura. Ciocolata e topită pe pat de apă, iar apoi e amestecată cu frișca lichidă (pozele 21 și 22)
- turnăm glazura și porționăm (poza 23)
- lăsăm câteva ore bune la frigider. Pofta bună! (poza 24)
Timp de preparare: 90 minute
Preţ: 18 lei
Filed under: C2. Prajituri