contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Am Fost La Deva şi Am Câştigaaat

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
În fine, am fost la Deva şi cum era de aşteptat, am câştigat concursul de gătit gulaş la Zilele Maghiarilor din Judeţul Hunedoara. Mă rog, am făcut un gulaş cu totul excepţional, cu multe adaosuri şi condimente, şi l-am numit "gulaş de ceteraşi", fiindcă cît timp fierbeam gulaşul ceteraşii din Joseni cântau. Dar erau şi tineri dansatori, tot din Joseni.
Am dus slănină afumată ardelenească făcut de tatăl lui Edóka, şi am servit cu ceapă roşie şi cu pâine de casă cu cartofi făcut de familia Bartalis din Lăzarea. Şi cine a cumpărat o pâine întreagă a primit şi un păhărel de palincă de prune din Oroszhegy făcut de tatăl lui Ottis.
Gulaşul l-am făcut în doi ceauni pe foc liber cam pt. 100 de persoane, dar în fine cred că au mâncat cca 200 de persoane, şi ne pare rău că nu era de ajuns pt. toate lumea. Atît maghiarii cît şi românii erau foarte interesaţi de reţeta gulaşului, mulţi ne întrebau cum am făcut "găluştele" din aluat de paste şi ciupite în gulaş. Dar mai bine scriu la rînd totul, cum am făcut.
Îngrediente pt. cca 100 de persoane: 10 kg carne de porc - din care 1,5 kg cîrnaţi de casă afumat, şi 1,5 kg afumături (costiţă), restul pulpă şi carne cu slănină -, cca 1 kg de slănină afumată, 2-3 kg de ceapă, 1 kg ardei, 150 gr boia de ardei (de data asta dulce), 1-2 kg hribi, 10-15 kg cartofi, "găluşte" din aluat de paste din 3 ouă şi 300 gr făină, tarhon pus în oţet cca 5-6 linguri, 1 l smântână, şi cremă gulaş de casă, sare, piper, după gust.
Mai întîi tăiem carnea cubuleţe şi condimentăm cu sare, piper şi Vegeta (preferabil de casă). După aceea şi slănina o tăiem cubuleţe, şi prăjim, după aceasta punem cîrnaţii tăiaţi rondele mai mari, cînd s-a prăjit şi "lasă culoarea roşie de boia", adaguăm ceapa şi ardeiul tăiat tot cubuleţe mici şi prăjim. Cînd ceapa şi ardeiul e gata punem boiaua, dar să avem grijă să nu se prăjească fiindcă dă un gust amar mîncării. Punem şi carnea deodată cu afumăturile, şi turnăm apă cît acoperă, după aceasta fierbem pînă cînd se face aproape gata carnea. Atunci punem hribii şi cartofii tăiaţi în formă lungă şi apă cît acoperă. Cînd s-a fiert gustăm şi mai pune sare, dacă este necesar şi fierbem pînă cînd cartofii se fierb. Atunci punem "găluştele ciupite" din aluat de paste (de data aceasta eu la-am şi prăjit în puţină untură - dar nu e absolut necesar), tarhonul tăiat fin, crema de gulaş de casă. Cînd şi "găluştele ciupite" s-au fiert stingem focul, şi punem şi smîntîna.
Din păcate n-am reuşit să facem poză despre mâncarea servită fiindcă era coadă lunga, şi totul s-a dus cît ai clipi. Ajutoarele mele Edóka şi Zsuzsiga nici n-au apucat să guste.
Şi în fine iată şi echipa cîştigătoare.