contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Alvita Cu Miere

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta Alvita cu miere

5 albusuri (de la oua de 60 g)> 400 g zahar tos, 300 g nuci, 300 g miere, 20 ml zeama de lamiie, un plic cu zahar vanilat, un pachet foi „Lica”.


Nucile curatate se pun intr-o tava care se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, la foc mijlociu (cu usa cuptorului deschisa); se prajesc putin, fara sa se rumeneasca, amestecindu-le cu lingura de 2—3 ori, in acest rastimp. Cit sint calde se freaca intre palme, ca sa cada cojile uscate, apoi se taie in felii mai mari. intr-un cazanel smaltuit de cea 3 1, albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si zeama de lamiie (toate odata) si se bat in continuare, cu telul in forma de para, pe marginea masinii (sau la aragaz, pe un disc din metal mai gros, bine infierbintat, la foc mic) timp de cea 10 minute, pina cind se intareste bine spuma, ca pentru bezele (sa-si mentina forma si sa nu cada de pe tel, cind acesta se ridica). In acest timp, mierea, cintarita direct intr-o olita de 1 l (dupa ce s-a luat greutatea olitei), se pune pe foc mic sa se infierbinte (atentie la miere, deoarece da repede in foc, ca o spuma, cind fierbe in clocot, chiar si daca este in vas mai mare).

Cind spuma este bine batuta, se toarna toata mierea clocotita peste ea, batindu-se cu telul (in forma de para), cu toata forta, cea 10 minute, insistind pje fundul vasului, ca sa nu se prinda (arda). Compozitia se umfla, ca o spuma moale, deoarece mierea subtiaza albusul, care se va intinde ca o coarda; de aceea, albusul trebuie sa se bata tare, ca spuma sa se intareasca, pina ce se va rupe (nu se mai intinde) si-si va mentine forma unde – a cadea, nu se va lati. in acel moment, fiind bine batut, se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat si nucile; se amesteca usor, cu telul, numai prin rasturnare, pina se incorporeaza bine nucile.

Compozitia calda se pune imediat pe 2—3 foi „Lica” (depinde de marimea lor), intr-un strat cu grosimea de 2 cm si se intinde uniform cu cutitul. Peste ea se asaza imediat alta foaie si se preseaza cu mina ca sa se lipeasca. Blaturiie rezultate se suprapun si peste ele se asaza o tava cu o greutate nu prea mare in ea (ca sa nu iasa crema dintre foi).
Dupa 2—3 zile, alvita se poate taia in bucati de 2/4 cm sau mai mici. Cu cit se pastreaza mai mult in hirtie celofan sau pergament, cu atit se poate taia mai bine. Cind se taie, blatul se tine neaparat sprijinit pe latura mai_ lunga (cu foile perpendicular pe planseta) si se trece cu cutitul bine ascutit prin ambele foi deodata, ca sa nu se preseze crema si sa iasa dintre foi. Se taie numai cit este nevoie; restul se poate pastra mult timp (doua luni). Pe parcurs, in camara, se mai usuca si se poate taia mai bine.

 


Articol recomandat de retete-prajituri.net