Aluat Fraged
Sursa Aluat fraged
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am o reteta de prajitura la care ramnesc de mult privindu-i poza, m-am hotarat s-o pregatesc in cele din urma dar pentru asta, intai si intai trebuie sa fac un aluat fraged. Am ales o reteta din cartea Sandei Marin, este foarte simpla si nepretentioasa.
Ingrediente:
- 300 gr. faina
- 200 gr. unt
- 100 gr. zahar
- 1 ou
- putina sare
- pentru o fragezime garantata a aluaturilor, soacra mi-a mai dat doua tips-uri: adaugarea de amoniu ( un plic la 500 gr. faina) sau 1 – 2 lingurite smantana grasa.
Cernem faina pe suprafata de lucru (eu prefer sa fac aluaturi intr-un lighenas, astfel toate ingredientele se omogenizeaza mai lesne si nu se pierd). Adaugam amoniul (jumatate de plic), facem in mijlocul fainii o gaura in care punem oul, untul (pe care, bineinteles, l-am lasat in prealabil sa se inmoaie la temperatura camerei) zaharul si sarea. Framantam bine cu mana pana toate ingredientele se omogenizeaza bine, aluatul se aduna ca o minge (eu l-am invelit intr-o folie de plastic) si se lasa cateva ore la rece (eu l-am pus in frigider).
Este un aluat bun de folosit la tarte, biscuiti, placinte, torturi etc.