contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Aluat De Paste Cu Ou (sau Fara Ou)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

_DSC3848

Ca sa facem aluat de paste cu ou, nu trebuie decat sa cunoastem regula de baza: la 100 gr. faina (00) e nevoie de un ou. Atat. Daca vreti paste fara ou, inlocuiti-l cu apa calda.


100 grame faina 00
un ou mare


Amestecam si framantam bine cu mana pana cele doua ingrediente cand se obtine un aluat neted pe care il modelam sub forma unei mingi si-l punem sa se odihneasca un sfert de ora. Daca vrem sa facem paste fara oua, turnati incet si cate putin, in faina, apa calda si amestecati pana obtineti consistenta necesara aluatului de paste, dupa care continuati dupa cum urmeaza mai jos.

_DSC3854

Acum suntem gata să facem paste de ou. Tăiem o bucată de aluat paste ou (daca facem o cantitate mai mare, ceea ce n-a fost cazul la mine), il aplatizam cu mana într-o formă dreptunghiulară.

_DSC3856

Punem un pic de făină pe ea şi începem  a-l aplatiza cu facaletul  la o  grosime cam de 7 ml. Apucam bucata de aluat de pe laterala si o pliem pana la mijlocul aluatului, luam si cealalta parte si mai pliem o data peste aluatul deja pliat in asa fel incat formeaza trei straturi.

_DSC3857_DSC3859

Am intors aluatul cu partea mai lunga peste mine si am inceput a-l aplatiza cu facaletul – in jur de cinci mm grosime e bine. Din nou impaturesc ca mai sus si mai aplatizez asa, inca de vreo cateva ori repetam.

 _DSC3860

Etapa finala: incepem a apasa bine pentru a-l rula cat mai subtire fara a-l mai plia. Grosimea ideala 1 mm.  Trebuie forta nu gluma dar se poate. Daca prin subtiere foaia de aluat devine prea lunga, injumatatiti-o cu un cutit si continuati doar pe una din foi pentru moment.

_DSC3861

Acum il putem taia in functie de tipul de paste pe care il dorim. Bineinteles, munca la acest aluat ne-ar fi mult usurate daca am avea un aparat de paste. Are un dispozitiv special de aplatizat pe diverse dimensiuni si diverse divice-uri pentru diverse forme de paste: late, inguste, mai grosute, mai subtiri etc. Eu n-am aparat de paste si probabil nici nu-mi voi cumpara, la cat de des fac eu paste……ma descurc ca pe vremea bunicii.