Aluat De Ecleruri
Sursa Aluat de ecleruri
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O fi el aluat de ecleruri in mod special dar sa stiti ca se preteaza foarte bine si la alte umpluturi, si nu doar la cele dulci. Puteti sa le umpleti, in egala masura, cu crema de vanilie, de cafea etc sau cu pasta de peste, vinete, crema de branza si alte asemenea bunatati.
Cu alte cuvinte, in functie de umplutura, este o optiune foarte sic si pentru un bufet suedez elegant si pentru un dulce delicios.
Cu alte cuvinte, in functie de umplutura, este o optiune foarte sic si pentru un bufet suedez elegant si pentru un dulce delicios.
Ce ingrediente folosim:
- 4 oua
- 85 gr. unt
- 125 gr. faina proaspat cernuta (cernerea previne formarea cocoloaselor)
- 175 ml. apa
- 1 lingura zahar
- un sfert lingurita de sare
Aprindem cuptorul si-l punem sa se incinga la 220 grade C.
La foc mediu, pe flacara, punem intr-o oala apa, untul, sarea si zaharul, le lasam sa atinga punctul de fierbere, mestecand din cand in cand.
Cand incepe sa fiarba, luam de pe foc si turnam inauntru faina (cernuta in prealabil, nu uitati, da?), mestecand pana se omogenizeaza complet. Repunem pe foc si mestecam pana ce aluatul devine compact si se desprinde de pe oala. Luam de pe foc, lasam sa se racoreasca (dar nu sa se raceasca), adaugam primul ou si mestecam cu nadejde pana ce se integreaza in aluatul ce incepe sa arate cu un pireu de cartofi. Al doilea ou nu il adaugam pana ce primul nu s-a omogenizat bine in aluat. Procedam asa pana folosim toate ouale.
La sfarsit, aluatul nu e nici tare, nici foarte moale, curge de pe lingura dar isi pastreaza si forma atunci cand il portionam in tava.
Putem folosi pentru copt fie foaie de copt, fie tapetam tava cu unt si faina. Eu am ales prima optiune, am folosit grilajul cuptorului peste care am intins foaia de pergament. Cu o lingurita, am luat cate putin aluat de marimea unei nuci si le-am asezat pe foaia de copt la mici distante intre ele. Pentru un luciu frumos, le ungem cu nitel ou batut ca pentru omleta cu putina sare. Hihihi, eu una am uitat sa le ung dar zic ca n-au iesit prea rau si asa.
Bagam la cuptor si pentru 10 minute, coacem la 220 grade C, dupa care coboram temperatura la 180 grade C si-l vom lasa in continuare la foc pana capata o frumoase culoare rumena - cam 20 de minute sau chiar mai mult. Esential este sa tineti usa cuptorului inchisa, gogoselelor nu le place schimbarea de temperatura, in consecinta daca deschideti prea devreme usa cuptorului, se vor dezumfla. Eu una nu deschid deloc usa in primele douazeci de minute dupa ce le-am pus la copt.
Le puteti pastra intr-un loc cat mai putin umed si se recomanda sa le umpleti doar cu putin inainte de a fi consumate.