Alimentele Care Elimina Durerea
articol scris de adellaida blog
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Probleme precum durerile de cap, arsurile stomacale, balonarea, anxietatea sau crampele abdominale nu sunt foarte grave, dar pot fi sacaitoare. De fiecare data cand te confrunti cu o astfel de stare neplacuta, incearca sa o remediezi si cu ajutorul alimentatiei, inainte de a te indrepta catre dulapiorul cu medicamente. Iata cateva dintre sfaturile de oferite de specialistii fitnessmagazine.com.
Migrenele
Cercetarile din ultima perioada au sugerat faptul ca pestele gras, care este bogat in acizi grasi esentiali, poate contribui la scaderea concetratiei de prostaglandine, substante care induc inflamatia si aparitia durerii, cauzand migrenele. "Am descoperit ca adolescentii care au consumat 1,25 grame de ulei de peste zilnic, timp de doua luni, au avut mai putine migrene decat cei care nu au consumat deloc", a declarat pentru fitnessmagazine.com Dr. Zeev Harel, medicul care a condus studiul.
Cat sa consumi? Ideal este ca de doua sau de trei ori pe saptamana sa incluzi in alimentatia ta o portie de peste gras. Pe de alta parte, poti apela la capsulele de ulei de peste, dar numai dupa ce ai discutat cu medicul tau si nu exista contraindicatii in acest sens.
Evita carnea procesata, precum salamul, carnatii, afumaturile, dar si vinul rosu sau ciocolata. Cercetarile au mai aratat ca 20% dintre persoanele care sufera de migrene sunt adesea sensibile la unul dintre aceste alimente.
Crampele menstruale
Prostaglandinele, derivati ai grasimilor care se elibereaza in mod natural in organism, avand o structura asemanatoare hormonilor, contribuie la aparitia durerii si in cazul crampelor menstruale. "Pe masura ce prostaglandinele sunt eliberate in tesuturi, uterul reactioneaza, declanasandu-se crampele", explica Dr. Susan M. Lark, autoarea cartii "Menstrual Cramps: Self-Help Book".
Studiile au aratat ca semintele de in inhiba eliberarea anumitor tipuri de prostaglandine, actionand intr-un mod asemanator uleiului de peste, ambele alimente fiind bogate in acizi grasi omega 3.
Una sau doua lingurite de seminte de in macinate pe zi te vor ajuta sa tii durerea la distanta. Adauga-le in bolul cu cereale sau chiar in salata. Gasesti seminte de in magazinele naturiste, de tip Plafar.
Pentru a preveni durerile menstruale, consuma cat mai putina carne rosie si evita produsele lactate in zilele respective. Acestea au un continut ridicat de acizi ce stimuleaza eliberarea hormonilor care produc durerea.
Stres
Carbohidratii cu un continut scazut de grasimi contribuie la cresterea productiei de serotonina in creier, un hormon responsabil pentru starea de bine, care te relaxeaza.
Poti manca paine integrala prajita, cereale integrale, batoane de cereale sau floricele de porumb.
Cofeina este un stimulent care iti poate agrava starea de anxietate, mai ales daca o consumi in cantitati mari. Evita cafeaua, ceaiul negru si bauturile energizante.
Balonarea
Balonarea este consecinta acumularii de gaze in tractul gastrointestinal. Menta si semintele de marar sau chimen contribuie la eliminarea acestora prin relaxarea musculaturii abdominale.
Incearca sa bei o ceasca de ceai de menta dupa fiecare masa sau o ceasca cu infuzie de chimen. "Ghimbirul, sub forma de ceai, capsule sau chiar confiat, ajuta digestia si previne aparitia balonarii. De asemenea, uleiurile volatile din cimbru sau rozmarin, pe care le folosim pentru condimentarea mancarurilor, au un efect benefic asupra sistemului nostru digestiv", declara Dr. Cristina Bogdan, medic specialist homeopatie.
Evita bauturile carbogazoase si alimentele care contin sorbitol, un indulcitor artificial greu digerabil, pentru ca gazele se formeaza cand alimentele nedigerate sunt descompuse de bacterii in colon. De asemenea, daca te confrunti des cu balonarea, limiteaza consumul de fasole, tofu, varza sau broccoli, alimente greu digerabile.
Constipatia
Alimentele bogate in fibre, precum merele si perele, ajuta la buna functionare a tractului digestiv. Pe de alta parte, fructele si legumele cu un continut ridicat de apa previn astfel de probleme.
Mananca cinci portii de fructe si legume zilnic, crescand consumul treptat si bea suficienta apa. Evita alimentele procesate si carnea grasa. De asemenea, incearca sa ai mese regulate, pentru ca sistemul tau digestiv sa isi dezvolte un reflex.
Timpul.md