Alimente Antistres
articol scris de adellaida blog
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ai auzit că sunt alimente care întăresc sistemul imunitar, reglează tensiunea arterială şi menţin sănătatea inimii, dar ştiai că există şi alimente care combat stresul şi oboseala? Este foarte bine să ştii ce şi cât mănânci, pentru că anumite alimente te ţin la distanţă de stres şi oboseală şi îţi redau energia de care ai nevoie.
Cereale
Este bine să includeţi cerealele integrale în alimentaţia zilnică. Acestea conţin vitamine, minerale şi glucide foarte benefice pentru sănătate.
Lapte
În afară de vitaminele B2 şi B12, laptele conţine antioxidanţi buni pentru îndepărtarea radicalilor liberi asociaţi stresului.
Migdale
Conţin vitaminele B2 şi E, magneziu şi zinc. Vitamina B şi magneziul produc serotonină, un hormon care produce starea de bine, zincul are efecte de înlăturare a stresului, iar vitamina E este un antioxidant.
Broccoli
Conţine vitamine din grupa B şi acid folic, care ajută la diminuarea anxietăţii şi la îndepărtarea depresiilor.
Peşte
Orice soi de peşte conţine vitaminele B6 şi B12, deosebit de importante pentru starea de bine a organismului. Un deficit de vitamina B12 poate duce la depresie.
Spanac
Ajută organismul să facă faţă stresului pentru că este foarte bogat în magneziu, denumit şi mineralul antistres.
Afine
Bogate în vitamina C şi substanţe antioxidante, afinele sunt foarte bune în lupta cu stresul şi, în plus, nu conţin calorii. Dacă te deranjează gustul acrişor al afinelor, le poţi amesteca cu o bucată de brânză dulce de vaci.
Carne de vită
Un grătar din carne de vită este recomandat atunci când te simţi stresată, deoarece are un conţinut bogat de fier. Cel mai indicat este muşchiul de vită care are foarte puţină grăsime.
DIETĂ ANTISTRES
Următoarea dietă te va ajuta să faci faţă stresului şi să te menţii într-o formă de sănătate excelentă.
Micul dejun
Poate fi variat ca mod de preparare. Poţi opta pentru un amestec bogat în vitamine, format dintr-o banană şi o bucată de ananas proaspăt ori pentru un pahar de suc de portocale. Pune fructele într-un blender până când se obţine o pastă consistentă. Aceste fructe constituie hrana perfectă pentru a începe o zi fără stres. Dacă doreşti, în loc de fructe poţi consuma la micul dejun o porţie de cereale amestecate cu migdale, nuci şi seminţe de floarea-soarelui şi un pahar de suc natural de portocale, morcov şi măr.
Prânz
La prânz poţi mânca o salată proaspătă condimentată cu ulei de măsline, sare şi suc proaspăt de lămâie sau un amestec format din ton mărunţit cu frunze de salată. Un alt meniul de prânz poate conţine peşte la grătar cu garnitură de orez brun şi salată de varză cu lămâie, plus o banană.
Cina
La cină poţi mânca o porţie de cartofi şi câteva bucăţi de macrou. Cartofii se taie în bucăţi subţiri de 3-4 cm, se stropesc cu ulei de măsline, sare şi piper şi se introduc în cuptor până se rumenesc. Macroul se pregăteşte tot la cuptor, condimentat cu cimbru şi câteva felii de lămâie. După cină poţi încheia ziua cu un desert foarte sănătos, o salată de fructe proaspete. Un alt meniu pentru cină poate conţine piept de pui la grătar cu salată de legume şi o ceaşcă de orez cu lapte şi stafide.
Alimente „stresante”
- Cafeaua, ceaiul verde şi băuturile care conţin cafeină (energizante, cola)
- Mâncărurile prăjite şi grăsimile
- Alimentele de origine animală
- Alcoolul, care duce la apariţia depresiei
- Gustările dulci, deoarece nivelul de zahăr în sânge creşte brusc şi apoi scade la fel de repede, provocând pierderea energiei din organism. Înlocuieşte aceste gustări cu miere sau cu puţină dulceaţă de fructe.
Timpul.md