Aligot (piure De Cartofi Mai Altfel)
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Se spune ca felul acesta il pregateau calugarii din regiune,pe baza de paine,pentru pelerinii ce se opreau pentru innoptat,in drum spre Santiago de Compostela, in Spania, care era al treilea mare loc de pelerinaj dupa Roma si Ierusalim, pentru acolo sunt moastele sfatului Iacob,unul din cei 12 apostoli ai lui Cristos. Dupa introducerea cartofului in Franta,painea a fost inlocuita cu cartofi.
INGREDIENTE :
-800 g cartofi
-70 g unt
-2 catei mari de usturoi zdrobiti
-1 ceasca de lapte fierbinte
-300 g branza rasa (eu am folosit cedar si parmezan)
-sare,piper
MOD DE PREPARARE :
-faceti piureul de cartofi,cum o faceti de obicei,atata doar ca laptele adaugat trebuie sa fie fierbinte (adica intregul amestec trebuie sa fie cald,daca nu e, puneti-l pe foc usor,ca sa isi pastreze temperatura sau in bain marie,sau incalziti-l la microunde),asezonati cu sare si piper,adaugati usturoiul zdrobit si cascavalul ras si amestecati cu harnicie.
Serviti-l cald,alaturi de friptura,carnati,peste sau ce vreti voi si o salata.
Traditional ,in Franta se serveste alaturi un vin rosu din Auvergne! dar cum noi suntem in Romania eu as alege cabernet sauvignon ,alegeti voi podgoria care va place.