contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Aligot (piure De Cartofi Mai Altfel)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aligot e un piure specific zonei sudice a Masivului Central al Frantei  si nu e altceva decat un piure de cartofi amestecat cu branza (Larousse gastronomique zice tomme proaspata(care este o branza produsa dupa ce laptele a fost degresat pentru a obtine unt sau alte branzeturi mai grase sau unde e prea putin lapte pentru a produce o branza grasa,adevarata.Deci nu este o branza grasa,si se foloseste de obicei la gatit,inclusiv acest fel specific regiunii ).|Caracteristica lui este : cantitatea de  branza folosita este jumatate din cea de  cartofi.Ori cum asta e cam greu la noi,din cauza costurilor,in reteta mea am redus cantitatea de branza.
Se spune ca felul acesta il pregateau calugarii din regiune,pe baza de paine,pentru pelerinii ce se opreau pentru innoptat,in drum spre Santiago de Compostela, in Spania, care era al treilea mare loc de pelerinaj dupa Roma si Ierusalim, pentru acolo sunt moastele sfatului Iacob,unul din cei 12 apostoli ai lui Cristos. Dupa introducerea cartofului in Franta,painea a fost inlocuita cu cartofi.
INGREDIENTE :
-800 g cartofi
-70 g unt
-2 catei mari de usturoi zdrobiti
-1 ceasca de lapte fierbinte
-300 g branza rasa (eu am folosit cedar si parmezan)
-sare,piper
MOD DE PREPARARE :
-faceti piureul de cartofi,cum o faceti de obicei,atata doar ca laptele adaugat trebuie sa fie fierbinte (adica intregul amestec trebuie sa fie cald,daca nu e, puneti-l pe foc usor,ca sa isi pastreze temperatura sau in bain marie,sau incalziti-l la microunde),asezonati cu sare si piper,adaugati usturoiul zdrobit si cascavalul ras si amestecati cu harnicie.
Serviti-l cald,alaturi de friptura,carnati,peste sau ce vreti voi si o salata.
Traditional ,in Franta se serveste alaturi un vin rosu din Auvergne! dar cum noi suntem in Romania eu as alege cabernet sauvignon ,alegeti voi podgoria care va place.