Alegera Vinului
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Alegerea sortimentului de vin în funcţie de preparate nu este la mîna oricui. La marile restaurante există o persoană calificată în acest domeniu - somelierul.
În mod obişnuit, romînul pune pe masă cam ce vin are la îndemînă. Cu toate acestea alegerea unui vin potrivit la felul de mîncare servit, poate să ne aducă laude din partea musafirilor.
Pentru a scrie despre soiurile, calităţile şi servirea vinurilor ne-ar trebui un sait întreg.
Aici ne vom rezuma doar la cîteva sfaturi generale.
Vă prezint o listă cu tipurile de vin potrivite pentru un anumit preparat. Desigur lista este informativă, dar cu ajutorul ei, putem alege fie vinul direct menţionat fie unul asemănător calitativ.
Pe de altă parte, dacă avem un anumit soi de vin, putem opta pentru preparatul care se potriveşte la acesta.
Carne de vită: Caberbet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay.
Carne de viţel: Chardonnay.
Carne de miel: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay.
Carne de porc: Merlot, Riesling, Pinot Noir, Rose, Chardonnay.
Carne de pasăre: Pinot Noir, Merlot, Riesling, Traminer, Fetească Albă.
Carne de raţă, gîscă: Merlot.
Carne de curcan: Merlot, Riesling, Traminer, Fetească Albă.
Peşte: Chardonnay, Pinot Gris, Fetească Albă.
Somon: Chardonay, Riesling, Pinot Noir.
Ton: Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Merlot.
Carne de căprioară: Cabernet Sauvignon.
Creveţi: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling.
Brînzeturi: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling.
Midii: Cabernet Sauvignon.
Preparate cu mult orez: Chardonnay, Fetească Albă.
Paste făinoase: Merlot, Chardonnay, Fetească Albă.
Desert cu ciocolată: Merlot.
cu brînză: Riesling, Muscat.
cu fructe: Riesling, Traminer, Muscat, Şampanie albă (Vin spumant).
cu smeură, mure, afine: Muscat, Fetească albă, Şampanie albă (Vin spumant).