contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Alba Ca Zapada, 2

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Prima variantă a acestei prăjituri am postat-o cândva, la începuturile acestui blog. Dar Alba ca Zapada e o tradițională cu multe variante, iar una dintre ele am pregătit-o pentru sărbătorile care tocmai au trecut.
Ingrediente pt. 4 foi (18/28):
- 2 ouă
- 6 linguri de ulei (cca 200 ml)
- 5 linguri de zahăr (cca 150 g)
- 3 linguri de lapte (cca 75 ml)
- 1 linguriță plină de bicarbonat
- zahăr vanilat 1 pliculeț, răzătură de la 1/2 portocală mare
- făină cât cuprinde (cca 400 g)
Crema:
- 500 g rahat
- 1/2 pachet de unt
- zeama de la 2 lămâi de mărime mijlocie
- un pliculeț de zahăr vanilat

Pentru că uneori primesc semnale că o rețetă sau alta nu a ieșit, menționez că folosesc așa: ulei Unisol, lapte de la țară, zahăr Mărgăritar în hârtie bleu, făină Dobrogea (trei zerouri) pe care o cumpăr sau o desfac în acea zi în care prăjituresc.


Am pus toate ingredientele, cu jumătate din cantitatea de făină într-un castron și am amestecat ușor. Apoi am adăugat făină câte puțin până când aluatul a devenit omogen, tărișor și se lua de pe pereții castronului și de pe mână. Am lăsat cam 20 de minute să se odihnească. Între timp am făcut crema: rahatul l-am dat prin mașina de tocat, apoi l-am amestecat cu mixerul, la viteză mică, cu zahărul vanilat și cu zeama de lămâie, iar la urmă am mixat și untul.

După aceea am împărțit aluatul în 4 și am întins foi direct în tăvi (rețeta spune să fie coapte pe dosul tăvii, dar eu prefer să le coc tot în interior). Ele trebuie să nu fie mai groase de un creion. Le-am lăsat (câte două, pt că mi-au încăput) cca 25 de minute la cuptor, la foc potrivit până s-au rumenit un pic. Când sunt gata se scot imediat - ies ușor, fiind un aluat cu mult ulei - și se lasă la răcorit pe un fund din lemn. 

Reci se umplu cu crema de lămâie și se pudrează pe deasupra. Se servesc mai bine a doua zi, când foile s-au mai înmuiat de la cremă.
Poftă bună!

Rețeta din carnet: