Ajun, Craciun And Co
Sursa Ajun, Craciun and Co
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Meniurile programate s-au schimbat din mai multe motive, asa ca nu m-am agitat prea mult. Am avut si chestii cumparate, nu doar preparate de mine, dar totusi va arat ce am avut pe masa de Ajun, Craciun si a doua zi de Craciun. Imaginile sînt... unele din mers, altele direct la executie sau în drum spre masa, iar cîteva chiar si pe masa... de dimineata pîna seara a fost întuneric, asa ca si ele sînt mai depresive. S-a mutat noaptea polara la noi :D
Ajun
Aperitiv: Supa crema de dovleac cu crutoane picante
Fel principal: Salau pe sos de sofran & vin alb cu orez si legume aromate
Desert: Christstollen/Cozonac cu martipan si stafide
Supa crema de dovleac servita cu crutoane picante si o felie de bacon copt
Fileuri de salau cu sos de sofran & vin, servit cu orez si legume aromate
Christstollen cumparat. De feliat, l-am feliat eu :P
Asa printre, am mai avut si brînzeturi frantuzesti servite cu jeleu de struguri salbatici si dulceata de smochine, ambele facute de mine. La degustarea brînzeturilor, ma gîndeam ca mi-ar prinde bine compania suratelor mele, alte mari amatoare de brînza... ciobanitele mele, Arcadia, Pisco, va pup!
Brînzeturi de vaca, oaie si capra, unt...
Craciun
Ca mereu ies din matrita si nu fac meniuri traditionale... nimic deosebit! Dar meniu cu tenta asiatica în ziua de Craciun, sigur nu mai face nici un român! Asa a zis Denise, a carei dorinta am îndeplinit-o! Deci de Craciun, am avut meniu cu tenta asiatica. Am întîmpinat mici peripetii care le-am pieptanat pe parcurs. Initial vroiam sa fac o supa picanta Wan Tan. Cu foitele alea umplute. Ei, cînd sa fac, vad ca sînt din faina de grîu, iar eu le credeam din faina de orez... asa ca bilutele de carne au ramas naked,
si am pus taitei (din faina de fasole Mung, cred ca asa se numeste) în supa. Noroc ca-i aveam în casa.
si am pus taitei (din faina de fasole Mung, cred ca asa se numeste) în supa. Noroc ca-i aveam în casa.
Aperitiv: Supa picanta cu legume si mung bean noodle
Fel principal: Chop Suey de porc si legume cu orez Basmati
Desert: Înghetata "Crème brûlée"
Supa picanta cu tenta asiatica si peripetii, dar în final delicioasa! :D
Chop Suey de porc cu orez Basmati
Înghetata de Crème brûlée, editia de Craciun, cumparata de la Lagnese.
Foarte buna! Daca o întîlniti, n-o ratati!
Chop Suey de porc cu orez Basmati
Înghetata de Crème brûlée, editia de Craciun, cumparata de la Lagnese.
Foarte buna! Daca o întîlniti, n-o ratati!
Craciun, a doua zi
Pentru ca am avut prieteni la masa, din care unu mai mofturos, mai ales cînd e vorba de carne( nu prea-i place doar piept de pui si cotlet fara pic de grasime), am ales ceva ce stiam ca manînca toata lumea... tinînd cont ca si eu am o pretentioasa acasa, care nu manînca carne pregatita în orice fel. Deh, fiecare cu gustul din dotare.
Aperitive:
-Sunca de parma cu pepene
-Platou cu diverse brînzeturi si fructe, jeleu de struguri salbatici
-Crema de somon afumat pe crackers
-Chiftelute/pîrjolute
-Ardei si rosii umplute cu umplutura de la rulada mea de cascaval (prosciutto cotto, brînza topita, unt, verdeturi, ceapa...etc)
-Saleuri cu diferite seminte, cascaval si natur/cu sare
Fel principal: File de pui alla Valdostana(umplut cu prosciutto cotto si cascaval) cu sos de hribi si galuste de cartofi
Desert: Tort de ciocolata si capsuni
Pepene Galia cu sunca de Parma, pepene Cantaloupe cu sunca Serrano
Chaumes, Géramont, Bergkäse austriaca, o bavareza cu usturoi-brînza în genul Camembertului, Gorgonzola dolce
Crema de somon era s-o uit, dar mi-am amintit în timp ce înfulecam cu totii si am omis sa pozez,
dar o stiti voi, ca am mai postat-o pe aici.
Pîrjolute, ardei si rosioare umplute cu amestecul de la rulada de cascaval
Saleurile sînt si ele pe undeva pe masa...
Pieptul de pui umplut cu prosciutto cotto si cascaval matur si picant,
l-am servit cu sos de hribi si galuste de cartofi.
Desertul a fost un tort de ciocolata cu crema de capsuni, decorat fara talent.
Îmi reprezita perfect portfolio meu de torturi!:D
Chaumes, Géramont, Bergkäse austriaca, o bavareza cu usturoi-brînza în genul Camembertului, Gorgonzola dolce
Crema de somon era s-o uit, dar mi-am amintit în timp ce înfulecam cu totii si am omis sa pozez,
dar o stiti voi, ca am mai postat-o pe aici.
Pîrjolute, ardei si rosioare umplute cu amestecul de la rulada de cascaval
Saleurile sînt si ele pe undeva pe masa...
Pieptul de pui umplut cu prosciutto cotto si cascaval matur si picant,
l-am servit cu sos de hribi si galuste de cartofi.
Desertul a fost un tort de ciocolata cu crema de capsuni, decorat fara talent.
Îmi reprezita perfect portfolio meu de torturi!:D
Deci nici macar de Craciun nu fac mai bine! So! :D
(Chiar nu mi-a fost rusine cu el, la cît de bun a fost! )
Am primit o sticloanta de Cointreau de la prieteni.
(Chiar nu mi-a fost rusine cu el, la cît de bun a fost! )
Am primit o sticloanta de Cointreau de la prieteni.
Iar în afara deserturilor, la categoria dulciuri am mai avut pe lînga:
-Choco Crinkles
-Vanillekipferl
-Bumbii Mosului
-Bastonase de cocos cu ciocolata
-Praline
Choco Crinklesii lui Any
Vanillekipferl-ele mele
Bumbii Mosului by Piscotel
Bastonasele cu cocos, inspirate din Vanillekipferl-ele mele
Bauturi:
-Vin alb, rosé, rosu, amaretto, cognac, grappa invecchiata, cafea, espresso, limonada, sucuri naturale, apa...
Baieii au baut grappa.
Noi, fetele, alea peste 18, amaretto, iar vin alb doar eu - betiva de mine!
Cola, toata lumea! Cred ca s-au luat toti dupa mine!
Închei cu amaretto, ca dupa asta m-a luat cu niste calduri...
Nu rezist la lichioare d'astea dulci. Cognacul tine mai bine...
Nu rezist la lichioare d'astea dulci. Cognacul tine mai bine...
Cin-Cin, sa ne fie de bine, sanatate si fericire maxima la toata lumea!
La multi ani!