contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Agar Agar - Gelatina Vegetala (agar Agar - The Vegetarian Gelatin)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Scroll down for English recipe


In peregrinarile mele printre blogurile din strainatate, am observat ca bloggerii de origine asiatica folosesc foarte mult aceasta gelatina vegetala, numita agar agar (sau uneori numai agar). Intr-un final am gasit si la noi (in Bucuresti la magazinul KaLife din P-ta Amzei). Forma de comercializare este fie de pachete cu fire de culoare alb- sticloasa, fie pachetele cu gelatina pudra. Pe ambele scrie cum se folosesc. Eu am cumparat pudra. Arata asa:


Ce este agar agar? O gelatina vegetala provenita dint-o serie de alge rosii (agarofite). Spre deosebire de gelatina care se gaseste in comert si care este de origine animala, agar agar se poate fierbe fara probleme. Poate fi folosita in jeleuri, puddinguri, creme, aspicuri vegetariene si in orice va incita imaginatia :) Este foarte des folosit in Filipine, Japonia, India (unde se numeste China grass), China.
Cantitatile folosite (conform celor scrise pe pachet) sunt cam 5 g de agar agar la 500 ml de lichid. Eu am facut un foarte rapid jeleu cu fructe de padure, foarte apreciat de copii si care e gata in 10 minute.
Ingrediente:

  • 500 ml apa
  • 5 g agar agar pudra (o lingurita rasa)
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • fructe de padure: mure, afine


Mod de preparare:

  • Amesteca apa cu zaharul si agar agar intr-o craticioara. Pune craticioara pe foc, pana ce zaharul s-a dizolvat. Amestecul trebuie sa dea un clocot mic.
  • Lasa jeleul sa se racoreasca putin (nu foarte mult, pentru ca se solidifica foarte repede) si pregateste formele in care il vei pune. Eu am niste forme mici de silicon, dar poti folosi forme din orice material doresti. Pune cateva fructe de padure pe fundul formelor.
  • Amesteca in lichid esenta se vanilie si toarna lichidul in forme. Lasa la racit cateva ore, la temperatura camerei sau in frigider (pe caldurile astea, vei avea un desert racoritor)
  • Ca sa scoti usor jeleul din forma, trece lama unui cutit ascutit pe margini.


English version


Agar agar is a vegetarian gelatine, that can be boiled and doesn't loose its properties. It can be found in any Asian store. It can be used in any jellies, puddings, custards, vegetable aspics or anything according to your imagination :)
Because it's my first time using it, I made something very easy and very fast: Jello with wild berries

Ingredients:
  • 500 ml water
  • 1 teaspoon Agar agar powder
  • 5 tablespoons sugar
  • 1 teaspoon vanilla essence
  • berries: blackberries, blueberries

Preparation:
Mix sugar and agar agar with water in a pan. Heat them until the sugar dissolves. The mixture should boil a bit.
Leave the jelly to cool a little (not much, because it quickly solidifies) and prepare the molds. I have some little silicon molds, but you can use any material and any shape you want. Put some berries at the bottom of molds.
Mix in the vanilla essence and pour liquid in molds. Allow to cool several hours at room temperature or in refrigerator (on this heat, you will have a refreshing dessert)
To easily remove the jelly, pass the blade of a sharp knife around the edges.



Articol recomandat de brindusascheaua.blogspot.com