Adjika Sos Iute
Sursa Adjika sos iute
articol scris de naskwik blog anastassiacafe.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cuvântul "Ajica" are origine abhaza, şi înseamnă pur şi simplu "sare". Atunci cand pastorii plecau în primăvară, pe păşunile de pe munte cu cireada de oi, proprietarii oilor le dadeau sare. Sarea cauzeaza animalelor sete, şi ele încep să consume cantităţi mari de apă şi alimente, care sporesc creşterea rapidă în greutate. Sarea a fost un produs scump si pentru ca pastorii sa nu fure, sarea era amestecata cu ardei iute . Insa păstorii foloseau excelent acest amestec si uneori adăugau in el condimente din cele mai parfumate, cum ar fi coriandru, hamei-suneli, şi usturoi. Amestecul rezultat abhazii il numesc «apirpil-djica» ce inseamna «sare piperata» sau «adjictzatza» care înseamnă «sare macinata cu ceva», iar alte naţiuni ale lumii, o numesc simplu adjica .
Pentru un borcanel de 500 de grame :
Ingrediente:
3 gogosari mari
4 rosii mijlocii
4 catei mari de usturoi
3 ardei iuti curatati de seminte
1 mana leustean tocat
1 mana patrunjel tocat
1 mar mijlociu
1 lingura miere de albini sau zahar
1 lingurita de sare
5 linguri otet de mere sau struguri sau sucul de la o lamaie
3 linguri generoase de bulion ( dar sa fie un bulion de calitate cu consistenta groasa si dulce )
Mod de preparare:
4 rosii mijlocii
4 catei mari de usturoi
3 ardei iuti curatati de seminte
1 mana leustean tocat
1 mana patrunjel tocat
1 mar mijlociu
1 lingura miere de albini sau zahar
1 lingurita de sare
5 linguri otet de mere sau struguri sau sucul de la o lamaie
3 linguri generoase de bulion ( dar sa fie un bulion de calitate cu consistenta groasa si dulce )
Mod de preparare:
Rosiile se prajesc pe toate partile intr-o tigaie gril si se curata de coaja.
Toate legumele curatate se dau prin blender sau masina de tocat carne.
Se fierb 15 minute impreuna cu bulionul, la sfarsit se adauga usturoiul, zarzavatul tocat si sucul de lamaie si se mai dau cateva clocote 2 minute.
Turnati adjica intr-un borcan cu filet sterilizat in prealabil in apa clocotita impreuna cu un capac si uscat, sigilati capacul si serviti la iarna sau o preparati pentru consum imediat si o tineti la frigider, in acest caz adjica nu se fierbe, se coc doar rosiile si se da tot prin blender simplu si delicios de-ti vine sa mananci lingura dupa lingura si tot nu ma satur :))
Pofta buna !
Toate legumele curatate se dau prin blender sau masina de tocat carne.
Se fierb 15 minute impreuna cu bulionul, la sfarsit se adauga usturoiul, zarzavatul tocat si sucul de lamaie si se mai dau cateva clocote 2 minute.
Turnati adjica intr-un borcan cu filet sterilizat in prealabil in apa clocotita impreuna cu un capac si uscat, sigilati capacul si serviti la iarna sau o preparati pentru consum imediat si o tineti la frigider, in acest caz adjica nu se fierbe, se coc doar rosiile si se da tot prin blender simplu si delicios de-ti vine sa mananci lingura dupa lingura si tot nu ma satur :))
Pofta buna !