A Doua Recenzie Valluntar2- Condimente
articol scris de lili blog liligospodini.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Condimentele sunt
substante picante de origine minerala, vegetala, animala sau sinteza, care
adaugate unor produse alimentare sau preparate alimentare dau un gust sau o
aroma specifica.
Aroma si gustul sunt date de uleiurile eterice
si acizii aflati in continutul condimentelor. Rolul lor in alimentatie este de
a stimula secretia sucurilor digestive si de a usura digestia. Se recomanda sa
se foloseasca in cantitati mici, pentru ca in cantitati mai mari au actiune
iritanta si daunatoare asupra organismului. Condimentele se pot grupa dupa
locul de unde provin sau in functie de gustul lor.
Condimentele si mirodeniile sunt folosite de
secole pentru mirosul si gustul placut pe care il dau mancarurilor. Pe langa
proprietatile culinare pe care le au, atat mirodeniile, cat si condimentele au
diferite beneficii medicale. Ambele au un continut mai ridicat de antioxidanti,
in comparatie cu fructele si legumele. Se stie ca antioxidantii au rolul de a
reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, fiind importanti pentru
mentinerea unui organism sanatos
Iata cateva exemple de condiment:
Chili - cel mai iute condiment folosit in
bucatarie
Oregano - este un ingredient aproape de neinlocuit in pizza sau spagheti , se foloseste la legume , peste , mancaruri cu carne
Chimen - este un fruct de gradina provenit din zonele cu climat temperat care da mancarurilor un gust specific acrisor - iute , se foloseste la sosuri , supe ,mezeluri , branzeturi
Oregano - este un ingredient aproape de neinlocuit in pizza sau spagheti , se foloseste la legume , peste , mancaruri cu carne
Chimen - este un fruct de gradina provenit din zonele cu climat temperat care da mancarurilor un gust specific acrisor - iute , se foloseste la sosuri , supe ,mezeluri , branzeturi
Boia - este obtinut din ardei
uscat macinat , provine din America Cantrala si din Sudul Europei ,are miros
aromatic iar gustul depinde de specia de carne sau de peste
Cimbrul - vine din estul
Marii Mediterane , are o aroma intensa iar gustul este unul amarui de mirodenie
, se foloseste la fasole , mazare , ciorbe de varza sau de alte zarzavaturi ,
porc sau berbec
Foi de Dafin - provine din
regiunile tropicale si este cultivat in sudul Europei , intrebuintat in ciorbe
, sosuri , tocanite
Maghiran - vine din orientul
apropiat si este cultivat in toata lumea este tipic tarilor mediteraniene , se
foloseste pe carne , la pregatirea sosurilor , a pateurilor si a mezelurilor
Piper Negru - este un fruct
al unei plante vesnic verde , agatatoare din S-SE Asiei , se foloseste la supe
, ciorbe , sosuri si chiar la unele bauturi
Ienibahar - reprezinta
fructele mici uscate , rotunde ale unui arbust exotic vesnic verde cultivat in
Jamaica precum si in America de Sud si Centru , are un gust arzator , mirosul
sau placut aminteste de aroma piperului , se foloseste pe carne si muraturi
Busuioc - se foloseste la
peste , pasari ,fasole , mazare , spanac ,merge cu usturoi
Pentru mai multe
informatii despre aceste condiment gasiti in aceasta minunata carte “CONDIMENTE”
de Anne Iburg oferita de Editura All
Va poftesc la comentarii petru un nou copacel.