8 Martie
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Nu stiam ce sa gatesc de 8 martie. Nu pentru ca era 8 martie si se cerea ceva special, ci pentru ca am cam uitat de gatit in ultima vreme, fiind ocupat cu explorarea dioptriilor noului meu aparat si lentilelor ce i se cuvin. Si ziua de 8 martie m-a cam luat prin surprindere. Panicat la stomac si la ceasul care apropia foarte repede ziua de sfarsit, am iesit fuga din casa si m-am intors la fel de repede cu doi crapi, ca sa mai dreg o data reteta ceea de care am ramas magulit pana in fundul glandelor salivatoare. 1 chil jumatate in ansamblu aveau. Cum va spusei, sarea am pus-o atunci la pastrat. Acum sm scos-o si am batut-o bine pana s-a despietrit de boturi.
Ca sa scap mai usor de boturi, am cernut-o de cateva ori prin strecuratoarea pentru macaroane, dupa care boturile iar le-am trecut prin piua improvizata.
Pestiucului, i-am dat voie sa-si spuna ultima dorinta.
Odata spusa, el a mers smerit la dat solzii jos.
Am folosit aceleasi ingrediente, ca si data trecuta: sare, busuioc si lamaie.
Daca era totul clar la capitolul peste, atunci la capitolul flori nu prea. De aceea am hatarat sa umplu niste ardei cu pasat din branza si cascaval.
Pentru allele, am folosit asa:
3 ardei medii
100g cascaval
150g branza de vaci
50g maioneza
3 catei de usturoi
25g de unt
3 cozi de patrunjel, mai groase si mai lungi.
Cascavalul dat prin razatoare, maioneza, usturoiul tocat marunt si pisat in mojar, branza, si le-am frecat sarguincios intr-o strachina, pana am obtiunut o pasta omogena.
Am daiat ardeii de-alungul vinelor, i-am curatat de maduva si i-am scuturat de seminte. Cozile au fost taiate prudent pana la radacina si au fost gaurite cu o scobitoare. Astfel, ardeii au fost umpluti generos cu pasta branzoasa, iar in gaurelele de desubtm, au fost introduce cozile de patrunjel.
Un buchetel de lalele gustosele.
Si se mai cerea la masa asta niste legume coapte.
O vanata si un dovlecel, se feliaza si se coc pe ambele parti pe gratar. Cand sunt gata (sa nu fie prea coapte, pentru ca sunt mai suculente si au o textura mai delicioasa), se aranjeaza straturi intr-un vas. Se sareaza, se stropesc cu ulei, aceto balsamico, se arunca de-asupra usturoi feliat si oregano, dupa care se acopera cu capac, ca sa se patrunda (am mai facut legume din astea, vedeti aici detalii).
Flori erau, un vin alb sec bun era.
Nu ne ramanea decat sa ne asezam la masa si sa ne infruptam din minunatele bucate. Pofta mare, mic si mare… si cu 8 martie peste voi;)