contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

20+ Retete Cu Dovlecel & Zucchini

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pregatisem pentru acest weekend un articol in care sa selectez retetele mele preferate de pe blog cu dovlecel si zucchini, dar mi-am dat seama ca mai am o "baza de date" extrem de valoroasa. Si am avut mare, mare dreptate!

Cei care ma cititi de mai multa vreme, stiti (daca nu chiar faceti parte) ca am un grup de "bucatareala" pe Facebook - Ama - Happiness is Homemade. Si acest grup de doamne si domni pasionati de mancare buna, mi-au povestit cateva idei absolut delicioase despre cum pregatesc ei dovleceii.
Dupa retetele lor, veti gasi si recomandarile de pe blogul meu si sper sa va inspire sa gatiti dovlecei pentru o vara intreaga, de la micul dejun si pana la desert!

*cei mai populari s-au dovedit a fi dovleceii pane :) 

* Corina "mie imi place sa fac baghete din dovlecel ras si branza sarata, pane sau la cuptor, pe care le servesc cu sos de iaurt, usturoi si marar."

* Ramona " Dupa dovleceii pane imi plac si chiftelutele de dovlecei. Dovlecei rasi si scursi de apa, cu telemea rasa, oua, marar si faina. Super gustoase!"

* Delia "Tarta: Se face aluat de tarta normal si se umple cu: (inainte se presara putin gris) ceapa taiata rondele, dovlecel taiat rondele (sarat si scurs de apa in prealabil) , morcov ras, marar tocat. Se toarna un sos facut din: 250 ml frisca sau smantana, 3 oua si sare. Se da la cuptor, cand e aproape gata se presara cascaval si se mai lasa cateva min."

* Cristina "Tai dovleceii in doua pe lung, apoi scoti semintele. Ii umpli cu urmatoarea compozitie: branza Fagaras, ou si marar. Ii bagi la cuptor pana se rumenesc deasupra. Sunt excelenti!"

* Andrea "Mancare de dovlecei: dati pe razatoarea mare. Calesc o ceapa in untura, apoi adaug dovlecei, adaug apa daca e necesar (se termina sucul propriu inainte de a fi gata), pun sare, piper, mult marar, iar la final pun peste cateva oua batute. Usturoiul ar fi binevenit, dar Seba nu-l tolereaza prea bine. "

* Anna " Salata de dovleac. Se curata devleacul care este mare,nu mai poate fii folosit la paneuri. Se scoate mijlocul se taie bucati mari si se fierb. Dupa fierbere se paseaza cu furculita apoi se lasa la scurs(contin multa apa). Dupa ce s-au scurs si s-au racit se adauga ceapa rasa sau usturoi ras, dupa gust Eu prefer cu ceapa. Apoi se adauga o maioneza facuta in casa, sare, piper. Un capacel de otet. E nebunie curata "

* Ancuta " azi am facut si eu dovlecei , iar pt ca-s la dieta...am gatit o placinta sau tarta..ceva de genul: 1 kg dovlecei dati pe razatoarea mica, sare dupa gust, 4 oua, 4 linguri de tarate ovaz, 1 lingura tarate grau, 300 g branza proaspata (dietetica am folosit eu), marar, usturoi dupa gust; toate amestecate si date la cuptor pana se rumeneste"

* Andrea A. "Tot dovlecei taiati pe lung si scobiti ca si la Cristina, dar umpluti cu amestec de carne tocata + 1 ou + busuioc si rozmarin+ ciuperci+ bulion. Cascaval ras deasupra, ca si asa daca faci mancarea asta nu numeri calorii, si la cuptor cu ele!"

* Tunde "noi am facut mai nou pasiune pt carbonara cu dovlecei - prajesc cubulete de kaiser, arunc peste ele dovleceii taiati in forma de penne, sare, piper si cimbrsior si le calesc pana se fac "al dente". Arunc peste ele pastele penne, cu un pic de apa in care au fiert, apoi adaug smantana amestecata cu galbenus si parmezan. Las sa mai fiarba odata (desi reteta imi interzice sa mai fierb cand am adaugat oul, dar eu prefer sa-l mai fierb) et voila. bunatate!"

* Diana "ii fierb pe aburi (intr-o oala pun apa si deasupra sita de paste in care am pus dovleceii feliute si capac deasupra - gata in 5 min). apoi amestec 2 lg de maioneza cu 2 lg de kefir. zdrobesc niste usturoi, pun putina sare si las la frigider putin. deliciosi!

* Daniela "Si mai fac o varianta de dovlecel umplut: 200 de grame de brânză de vaci, o legatura mica de marar, 2-3 codite de ceapa verde, sare si piper; 3-4 rosii cherry, 3 linguri parmezan ras, 2 linguri ulei de masline, 3 linguri pesmet si patrunjel proaspat.
Dovlecelul se taie în jumătate, se scoate miezul si se sareaza putin; Se amesteca branza cu ceapa taiata marunt, mărarul tocat, un pic de piper si un praf de sare.
In 2 linguri de ulei de masline se prăjește pesmetul și cand e rumenit se adaugă patrunjel tocat.
Fiecare jumatate de dovlecel este umplută cu brânză de vaci, se pun rosiile taiate in jumatate (merg si rosii clasice si se taie felii), se presara cu parmezan ras și pesmet. Se mai pun 2 lingurite de ulei de măsline peste dovlecei se acopera tava cu folie sau capac si se dau in cuptor preîncălzit (175 grade). 30 minute cu folie si inca 10-15 minute pentru rumenire.
"

* Daiana "Pe langa mancarea de dovlecei cu chiftele si dovlecei pane, mie imi place foarte mult dovlecelul pe gratar (taiat felii rotunde sau mai bine de-a lungul, presarat cu sare si lasat sa stea putin. apoi uns putin cu ulei si directia gratar). servit cu mujdei."

*Nicoleta "Clatitele cu dovlecei se fac in felul urmator: se bat 2 oua mari cu 250 de grame de faina, apoi se adauga 500 ml lapte, 20 de grame de unt topit si un sfert de lingurita de sare.Se amesteca bine iar apoi se adauga o jumatate de pachetel de praf de copt.Se dau prin razatoare trei dovlecei mici cu tot cu coaja si se adauga aluatului.Aluatul se tine la frigider o ora, iar apoi se coc clatitele, punand in tigaie cam 50 ml de aluat(un polonic).Ar trebui sa iasa aprox. 25 de clatite mici. Evident, clatitele se coc pe ambele parti intr-un pic de ulei incins. Pofta buna!"


 Omleta cu legume si usturoi

 Omleta italiana cu zucchini si mozzarella
 

Supa de dovlecel
Supa-crema de cartofi cu zucchini si curry 

Supa de varza, quinoa si dovlecel

Spaghete cu dovlecei si morcovi 

Dovlecel la gratar cu rosii si mozzarella


\
Friptura de bibilica in vas roman

Prajitura cu zucchini si ciocolata