contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

12 Pasi Pentru Prepararea Painii Acasa - Tutorial

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mereu sunt intrebata detalii despre etapele prepararii painii si m-am decis sa fac un mic tutorial despre cum pregatesc eu painea, tutorial folositor mai ales celor incepatori.
Ca in orice alte domenii, exista numeroase variatii, dar aceasta este procedura mea si functioneaza foarte bine! :)
Sper sa va fie de folos!
Pasul 1
Eu am ales sa lucrez de data asta cu drojdie proaspata - daca lucrati cu drojdie proaspata sariti la pasul 3.
Drojdie proaspata o maruntesc usor si o pun intr-un mic vas alaturi de zahar. Zaharul are calitatea de a "trezi" dorjdia.
IMG_1286
Pasul 2 
Peste zahar si drojdie se toarna apa calduta (nu fierbinte pentru ca omoara dorjdia!) si se lasa aproximativ 5 minute sau pana incepe sa faca mici bulbuci la suprafata. 
IMG_1299 

Pasul 3
Intre timp pregatiti faina si faceti o groapa in mijloc in care turnati amestecul cu drojdie.
Daca lucrati cu drojdie uscata, goliti continutul plicului in gropita si turnati peste apa calduta.
 IMG_1300 

Pasul 4
Adaugati uleiul sau grasimea (daca si ce cere reteta).
IMG_1305
 
 Pasul 5 
Incepeti incet sa incorporati faina in lichid prin miscari circulare, adaugand treptat lichidul cerut de reteta si luand treptat din faina de pe margine. Niciodata nu goliti intreg lichidul deodata!
IMG_1308

 IMG_1320 

Pasul 6 
Adaugati alte ingrediente cerute de reteta - ca de exemplu cartofii, pentru a va folosi de umezeala lor si sa "reglati" din apa turnata.
  IMG_1324 

Pasul 7 
Framantati pana cand ati incorporat toata faina si ati obtinut un aluat care nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului.
 IMG_1339 

Pasul 8 
Cand peretii vasului raman curati, dati o forma rotunda aluatului si lasati-l la dospit cat va cere reteta folosita.
Eu pentru dospit folosesc cu precadere un vas de la Tupperware care se inchide etans si "pusca" dopul cand aluatul a crescut.

 IMG_1347 

Pasul 9 
Se lasa aluatul la crescut.
IMG_1408

Pasul 10 
Cand reincepeti framantarea dupa prima crestere a painii, apasati in jos aluatul cu pumnul si cu o miscare circulara. Apoi framantati putin si...
IMG_1410

 
Pasul 11
...se pune aluatul pe o suprafata infainata unde se mai framanta putin. Framantarea se face cu precadere aici apasand cu podul palmei aluatul sau se intinde cu sucitorul.
IMG_1427

Pasul 12
Se da painii forma dorita si se lasa la crescut a doua oara, in functie de cat cere reteta.
IMG_1436