12 Etaje Dulci
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Pentru ziua sotului meu a trebuit sa fac un tort care sa poata fi transportat mai mult de 300 km si sa arate impecabil in final. Prin urmare crema cu unt sau frisca ieseau din calcul. Dupa lungi framantari am hotarat sa fac crema ganache cu multa ciocolata. S-a comportat foarte bine. Pacat ca pozele cu tortul la inceput s-au pierdut, ca sa vedeti ca nici nu se cunostea ca tortuletul a calatorit atata pe soselele pline de gropi ale tarii. Tot ce mai am sunt ceva poze facute la ultimul sfert de tort, cat a mai ramas a doua a zi.
- 600 g faina
- 500 g zahar tos
- 350 g unt moale, taiat cubulete
- 1 1/2 lingurite praf de copt
- 6 oua
- 500 ml lapte
- un praf de sare
Pentru crema
- 300 g ciocolata amaruie 75% cacao
- 400 g smantana grasa
- 100 g unt
- 3 linguri zahar vanilat facut in casa
Pentru glazura
- 100 g ciocolata amaruie
- 70 g smantana grasa
Pentru decor alune sfaramate
Din aluat se fac 12 blaturi. Ca sa nu muncesc prea mult, eu am cumparat tavite rotunde de unica folosinta, din aluminiu. Se pune cam 3/4 de cana de aluat pentru fiecare blat. Stratul trebuie sa fie foarte subtire, altfel nu va ajunge compozitia pentru 12 foi. Eu am copt cate 2 blaturi deodata, in cuptorul electric, cu ventilator, la 180 C. In maxim 10 minute sunt gata.
Tavitele se ung bine cu unt si se tapeteaza cu faina. Untul se bate cu zaharul la viteza mare, cam 3 minute, pana se face o crema alba. Bate ouale in crema, unul cate unul.
Cerne faina cu praful de copt si sarea. Pune 1/3 in crema si amesteca. Pune , amestecand dupa fiecare adaugare, 1/2 din lapte, 1/3 de faina, 1/2 de lapte si ultima faina. Adauga vanilia.
Coace blaturile in cuptorul preincalzit, la 180 C. Ai grija ca daca le lasi prea mult in cuptor se ard usor, fiind foarte subtiri.
Raceste blaturile pe gratare.
Dupa ce ai facut toate blaturile si acestea s-au racit, e timpul pentru crema.
Taie marunt 300 g de ciocolata. Pune smantana pe foc mic si amestecand incontinuu asteapta pana ce da un clocot. Gusta din ea si verifica daca e fierbinte. Daca nu, mai amesteca in smantana si mai pune-o putin la incalzit. In final smantana nu trebuie sa fi fiert, dar sa fie destul de fierbinte ca sa topeasca ciocolata. Toarn-o peste ciocolata si amesteca bine ca sa se topeasca toata. Pune si untul si omogenizeaza. Pune cam o lingura de crema intre blaturi, ca sa-ti ajunga.
Glazura se face la fel ca si crema, numai ca va fi putin mai groasa. Unge tortul peste tot cu ea. Orneaza cu alune sfaramate.