10 Super Legume/fructe De Vara
articol scris de blacksoftware blog bucatariata.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
"Pline de culoare si savoare,fructele si legumele acestui sezon sunt o sursa de energie." Barbara Baker
Piersicile Sunt bogate in vitamina A - esentiala pentro o vedere buna - si o sursa bogata in fibre.Este demonstrat ca piersicile imbunatatesc dispozitia - continutul de triptofan se transforma in serotonina ("hormonul fericirii")
Busuiocul Studiile au demonstrat ca busuiocul are proprietati antibacteriene si ,de asemenea contine o substanta care are efect similar cu medicametele anti-inflamatorii,cum ar fi aspirina si ibuprofenul. Astfel,consumul de busuioc joaca un rol important in ameliorarea afectiunilor inflamatorii,cum ar fii artrita reumatoida.
Afinele Sunt bogate in antioxidanti meniti sa neutralizeze efectul daunator al radicalilor liberi,care duc la instalarea unor boli precum cataracta,glaucomul,afectiuni ale inimii si cancer.La ora actuala se discuta pe tema radicalilor liberi-sunt sau nu sunt daunatori,insa majoritatea alimentelor bogate in antioxidanti contin o sumedenie de nutrienti,astfel ca este bine sa consumam necesarul zilnic.Studiile arata ca afinele imbunatatesc activitatea creierului,invatatul si contin aceiasi compusi gasiti in coacaze,care mentin tractul urinal sanatos. Afinele contin oxalati,substante naturale ce impiedica absorbtia de calciu,asa ca evitati sa le mancati intr-un intrerval de 3 ore de la consumarea unor alimente bogate in calciu(branza,lapte),sau a unor suplimente de calciu.
Ciresele In ultima vreme se manifesta un interes sporit in ceea ce priveste puterea cireselor de a ameliora durerile provocate de artrita sau guta.Studiile arata ca reduc riscul producerii cancerului si al bolilor de inima. Exista studii ce demonstreaza ca ciresele contin cel putin 17 tipuri diferite de antioxidanti.Sunt o sursa bogata in melatonina - un hormon care se implica exclusiv in inducerea senzatiei de somn,asa ca va vor asigura si un somn linistit.
Salata verde O sursa bogata in vitamina C si beta-caroten,care impreuna previn depunerea colesterolului pe peretii arteriali,lucru ce conduce la boli ale inimii si atac de cord. Cu alte cuvinte,salata verde este sanatoasa pentru inima,fibrele sale reducand colesterolul,iar potasiul reducand presiunea arteriala. Interesant este faptul ca,pe masura ce frunzele sunt mai inchise la culoare,ele sunt mai nutritive - Romanine are de cinci ori mai multa vitamina C, iar salata verde proaspata are un continut nutritiv mult mai ridicat decat cea ambalata.
Ardeiul iute Este o sursa excelenta de vitamina C si licopen,in timp ce vitamina B6 si acidul folic continute de ardeiul iute reduc nivelul homocisteinei din corp.Aceasta dauneaza vaselor de sange,prin urmare consumarea ardeiului iute ne protejeaza de infarctul miocardic si atacurile de cord.
Spanacul Este renumit pentru continutul unui grup larg de fitonutrienti cu proprietati anticancerigene.Spanacul contine,de asemenea,vitamina K,care ajuta la fortificarea sistemului osos.In plus,este o sursa de fier,fara grasimi.
Capsunile Sunt o sursa bogata in vitamina C,vitamina K,fibre si compusi anticancerigeni,care incetinesc dezvoltarea celulelor canceroase sau activeaza sistemul natural de aparare al corpului.Studiile au demonstrat ca o persoana care consuma multe capsuni este de trei ori mai putin expusa cancerului.
Fructele bogate in vitamina C ajuta si la ameliorarea astmului.
Rosiile O sursa bogata in vitamina C,rosiile sunt cunoscute pentru continutul ridicat de licopen,un carotenoid care ajuta la combatarea cancerului de san,colorectal,endometrial,la plamani si prostata.Contin si biotina,coenzima necesara pentru desfasurarea naturala a proceselor energetice,responsabile pentru pielea stralucitoare.
Pepenele rosu Este cea mai delicioasa metoda de a potoli setea intr-o zii torida de vara,caci contine 95% apa.Continutul de magneziu imbunatateste dispozitia,ajuta la buna functionare a plamanilor,caci este bine stiut faptul ca alimentele bogate in magneziu sunt bune in ameliorarea astmului.Puteti praji semintele pentru o gustare delicioasa.