1 An De Blog Si-un Tort De Ciocolata Si Cafea. Cu Smochine!
articol scris de Le Blog Piquant blog leblogpiquant.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Da, nu imi vine sa cred dar e adevarat! Exact acum 1 an pe vremea asta apasam pentru prima data butonul "publish post". Am inceput in mod foarte necaracteristic mie, cu o fasole cu ciolan (oh-atat-de-buna!), plina de entuziasm, cu poze kinda-mediocre si fara sa imi propun sa obtin ceva anume de la acest blog.
Cumva, stelele s-au aliniat toate exact asa cum trebuie si blogul meu mititel si picant a inceput sa creasca din ce in ce mai repede. Se pare ca v-a placut ce ati citit pe-aici, asa cum si mie a inceput sa imi placa tot mai mult sa va povestesc diverse, sa incerc retete noi si sa fac poze tot mai bune!
La un an de food-blogging, daca trag linie si imi socotesc castigurile, ma minunez si eu cat de multe sunt! Nu, nu materiale - bani nu au iesit inca din acest blog, poate sunt eu mai gasca si nu ma pricep la capitalizat bloguri - dar nu despre asta e vorba aici.
E vorba ca stiu ca cineva, out there (chiar mai multi cineva), imi asteapta posturile, le citeste, ba chiar le mai si incearca. Ca cineva, undeva mancanca ceva bun si se gandeste la mine... (sau poate ceva ce nu a iesit tocmai bine si imi trage o vorba de dulce, dar chiar si asa, tot e extraordinar faptul ca ating cumva vietile voastre :)
E vorba despre cum am raspandit frenezia bucatarelii in jurul meu si acum sunt inconjurata de o multime de prietene si colege, care inainte aveau o relatie total platonica cu bucataria, care acum experimenteaza la foc continuu diverse retete si combinatii, care ma suna sa-mi ceara sfaturi sau doar sa se laude cu ce bunatati au mai pregatit.
E vorba de atunci cand cunosc oameni noi, care imi stiu blogul. Cel mai tare e cand discut cu un cuplu: fata, entuziasmata, a incercat si asta si asta, imi povesteste mandra de ea cum au iesit, iar baiatul o intrerupe scurt si se intinde spre mine: "Iti multumesc pentru blog! Alta viata la noi in bucatarie de cand cu el" :p
Dar cel mai mare castig sunt toti prietenii noi pe care i-am adunat in acest an de blog.
Oameni din blogosfera pe care nu i-am intalnit niciodata, dar pe care am impresia ca-i cunosc, pe care ii urmaresc zi de zi. Oameni cu care am o multime de lucruri in comun (mult mai mult decat gustul pentru papa-bun), oameni buni si deschisi, oameni pe care altfel nu as fi avut probabil niciodata sansa sa-i cunosc. Ce ma sperie gandul asta! Mazi si Iv, parteneri de luat lumea in cap, Monica si al ei Foodie Man cu pizza lui dementiala, Madalin, Cookie, Florin, Anca, fetele de la Good Food, fetele de la Electrolux si inca o multime de oameni - sunt recunoascatoare ca am avut ocazia sa va cunosc pe toti!
Well, pana nu ma inec cu totul in sentimentalisme si va plictisiti de citit, sa trecem si la lucruri mai palpabile si mai ciocolatoase. In speta, acest tort cu cafea si ciocolata:
Pentru blat, aliniati asa:
- 1 cup zahar tos
- 1 cup zahar brun
- 1 si 3/4 cups faina alba
- 3/4 cup cacao
- 2 lingurite praf de copt
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 1/2 cup ulei de floarea soarelui
- 2 oua
- 1 cup iaurt
- 2 lingurite de extract de vanilie
- 2 lingurite de cafea instant
- 1 cup apa fierbinte
Ingredientele uscate (primele 7) se amesteca intr-un bol mare si peste ele se toarna cele ude: uleiul, ouale, iaurtul si vanilia. Se amesteca totul cu telul pana compozitia e omogena.
In apa fierbinte se dizolva cafeaua-instant, se toarna totul peste compozitia din bol si se mai amesteca inca o data totul vartos. (o sa rezulte o chestie destul de moale dar nu va ingrijorati, asa trebuie sa fie ;)
Se unge tava de tort cu unt, se toarna in ea compozitia si se coace timp de 30-40 de minute, pana trece testul scobitorii.
Se lasa sa se raceasca vreun sfert de ora si in timpul asta se mestereste crema... like so:
Umplutura se intampla in felul urmator:
- 250 g ciocolata amaruie
- 1/2 cup zahar pudra
- 200 g unt (la temperatura camerei)
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 lingura cafea instant dizolvata in
- 2 linguri apa fierbinte
Untul si zaharul se bat cu mixerul intr-un bol, pana devin light & fluffy. Cu mixerul la viteza medie, se adauga vanilia, cafeaua dizolvata in apa si apoi ciocolata topita.
Daca e prea moale, se mai lasa putin sa se racoreasca si apoi se imbraca tortul din plin cu crema ciocolatoasa.
Deasupra, aseaza smochine taiate in segmente... sau zmeura/portocare/capsuni/nimic, ca oricum e delicios! Taa-daaa!
Este genial, jur! Am mancat prima felie in drum din bucatarie spre sufragerie - it's that good! A trebuit sa ma intorc dupa inca o felie - una dubla, but sushhh - ramane intre noi!