contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

- Vinetele

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




Vinetele originare din India, au ajuns în Europa în jurul anului 1500.
Valoare energetică 20-25 cal/100 gr.
Proprietăţi: antianemic, antioxidant, laxativ, diuretic, calmant, stimulent hepatic şi pancreatic, micşorează colesterolul.
Vitamine: A, B, B1, B2, B3, B5, B6, C.
Minerale: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, zinc.
Pentru copt, la salate, se aleg vinete potrivite ca mărime, mai subţiri, nu prea groase (vezi foto), tari, grele, cu coaja de culoare închisă, aproape neagră, netedă şi bine coapte.
Vinetele necoapte conţin solanină care este otrăvitoare.
SALATĂ DE VINETE:
De multe ori la tv sau prin ziare am văzut sau citit declaraţii ale unor cuconiţe sclifosite, de încîntarea ce le-a cuprins "servind" prin străinătăţuri preparatul baba-ganouj (citeşte ganouş), cum că n-au mîncat în viaţa lor ceva aşa bun.  Am fost curios să ştiu şi eu ce-o fi minunăţia asta... Cand colo ce sa vezi? nimic altceva decît o banală salată de vinete cunoscuta de noi, de mici copii... doar o mică diferenţă: în loc de ceapă se foloseşte usturoi.
Mă gîndesc ca acele cuconiţe  sunt ori proaste beton, ori doar vor să pară interesante şi să se laude pe unde se preumblă...... (chiar să nu fi mîncat, pardon "servit" pînă atunci o salată de vinete?)...
Dar să revenim la oile, adică... vinetele noastre.
Vă propun o reţetă simplă, pe care o făcea mama.



Ingrediente: 2-3 vinete, ulei, o lingură cu zeamă de lamîie, o ceapă albă mijlocie, sare, roşii, ardei iute verde.
Vinetele se coc pe toate părţile, la flacără, la sobă sau aragaz ca să le pătrundă focul, repede. Se curăţă de coajă imediat după coacere, apoi se pun la scurs de zeama amară, pe un planşeu de lemn, înclinat.
Gustăm puţin din fiecare vînătă, deoarece cîte una poate fi iute sau amară şi le va strica şi pe celelalte. În acest caz cele amare se aruncă. Vinetele se toacă obligatoriu cu un cuţit special din lemn sau plastic pînă devin o pastă fină.. Metalul, le înnegreşte. Punem vinetele tocate într-un vas mai adînc, începem să le batem cu o furculita din lemn sau plastic sau cu mixerul, turnînd încet cîte puţin ulei şi zeamă de lămîie. După ce sau albit, adăugăm sarea necesară, şi ceapa tocată foarte mărunt sau rasă pe răzătoare şi le mai batem foarte puţin.
Asezăm vinetele bătute, pe o salatieră ornăm de jur împrejur cu felii de roşii şi feliuţe de ardei iute.
Se pune la frigider pentru 30 de minute, apoi se serveşte.
Pentru un gust deosebit, lîngă salata de vinete putem aşeza un castronel cu brînză de burduf, care se mănîncă alături de salată.


Articol recomandat de arta-culinara-romaneasca.blogspot.com